Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU (RESTITUCIJI) IMOVINE CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA: Verskim zajednicama vraćeno više od 28.000 hektara zemljišta


Vraćanje imovine oduzete posle Drugog svetskog rata crkvama i verskim zajednicama privodi se kraju a kroz proces konfesionalne restitucije vraćeno im je do sada 28.359 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega čak 24.227 hektara Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

To ne treba da čudi jer je njoj najviše i oduzeto u komunističkom sistemu što pokazuju i podaci po kojima je od ukupno 3.049 zahteva podnetih Agenciji za restituciju od strane svih verskih zajednica, polovina došla iz SPC, tačnije čak 1.602. Preostali deo pripada svim ostalim crkvama i verskim zajednicama, kojima je konfiskovana značajno manja površina oranica ali je i njima, uz neke izuzetke, najveći deo vraćen.

Tako je Rimokatolička crkva ponovo postala vlasnik 1.743 hektara poljoprivrednog zemljišta, Rumunska pravoslavna crkva 842 a Slovačka evangelička crkva a.v. 644 hektara. Pored njih i Evangeličkoj hrišćanskoj crkvi a.v je vraćeno 378 hektara, Reformatskoj hrišćanskoj 347,Grkokatoličkoj crkvi 145, a jevrejskim opštinama 28 hektara.

Tako barem pokazuju najnoviji podaci Uprave za poljoprivredno zemljište, koji su sačinjeni na osnovu sprovedenog procesa vraćanja poljoprivrednog zemljišta od strane Agencije za restituciju. Treba da se zna da je rok za podnošenje zahteva za restituciju bio u periodu od 1. oktobar 2006. do 30. septembar 2008. godine, i da su u tom periodu sve crkve i verske zajednice zatražile da im država vrati oduzeto poljoprivredno ali i drugo zemljište i objekte.

Branko Lakić, vršilac dužnosti direktora Uprave za poljoprivredno zemljište kaže da od tada do danas je značajan deo poljoprivrednog zemljišta vraćen crkvenim zajednicama.

- Najveći deo je vraćen SPC, odnosno Patrijaršiji, Arhieposkopiji, eparhijama, manastirima i crkvenim opštinama, a to je ukupno 24.227 hektara. Treba imati u vidu da u okviru Srpske pravoslavne crkve postoje manastiri koji su imali i po nekoliko hiljada hektara zemljišta, kao i sama Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve,(Кovilj, Sirig, Vajska). Od te površine 87 posto odnosno 21.266 hektar je vraćeno na području Bačke, Banata i Srema. Eparhiji sremskoj je vraćeno najviše, 7.957 hektara, banatskoj 5.286 a bačkoj 4.746 hektara poljoprivrednog zemljišta - navodi Lakić.

Pored njih i Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj je u vlasništvo vraćen 171 hektar, eparhiji šabačkoj 103, valjevskoj 183 a mileševskoj 24 hektara. I preostalim eparhijama su vraćene značajne površine oranica pa je braničevska dobila 21 hektar, šumadijska 158, žička 930 a niška 765 hektara. Nisu ostale bez svog oduzetog zemljišta nakon Drugog svetskog rata ni timočka eparhija, vraćeno joj je 236 hektara, vranjskoj 66, raško-prizrenskoj 140 i kruševačkoj 158 hektara.

Branko Lakić navodi da ovi ali i drugi podaci pokazuju da je postupak crkvene ali i građanske restitucije ušao u finalnu fazu.

- To kažem jer je preostalo još samo šest odsto zemljišta da se u procesu restitucije vrati crkvenim zajednicama i građanstvu, koje je sada u posedu države. To znači da je Republika Srbija ispunila sve svoje obaveze koje se odnose na priznavanje svojine i vraćanje zemljišta bivšim vlasnicima bez ulaska u masovnije sudske sporove i druge društvene potrese koji su u drugim zemljama pratile ovaj proces, a sa druge strane, potpuno je evidentiran i očuvan fond državnog poljoprivrednog zemljišta koje je predmet zakupa - kaže Lakić.

Površine vraćenog poljoprivrednog zemljišta crkvama i verskim zajednicama u hektarima

  • SPC-24.227
  • Rimokatolička crkva - 1.743
  • Rumunska pravoslavna crkva - 842
  • Slovačka evangelička crkva a.v. - 644
  • Evangelička hrišćanska crkva a.v - 378
  • Reformatskoj hrišćanskoj crkvi - 347
  • Grkokatoličkoj crkvi - 145
  • Jevrejskim opštinama - 28

* Podaci Uprave za poljoprivredno zemljište

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 16.01.2021.
Naslov: Redakcija