Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE: Potrebne nove mere za pomoć malim i srednjim preduzećima


Nove mere pomoći privrednicima neophodne su jer preti opasnost da veliki broj malih i srednjih preduzeća prekine poslovanje, ili da pređe u sivu zonu, jer nema odakle da plati dažbine, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).

"Država novim merama pokazuje da razume tu opasnost. Ono gde stvari ne idu prema očekivanjima su najavljeni krediti iz Fonda za razvoj. Zahtevi mnogih vlasnika ugostiteljskih objekata su odbijeni, a jednom broju njih još od aprila nije stigao odgovor", kaže direktor UPS Srđan Drobnjaković.

Kako napominje, država od početka kovid krize pokazuje veliko razumevanje za stanje u kome se nalaze preduzeća. Mere koje preduzima, finansijski gledano, sasvim su u okviru onoga što su realne mogućnosti i teško je tražiti mnogo više od toga, objašnjava Drobnjaković i ukazuje da je najteže stanje u sektoru malih i srednjih preduzeća.

"Podsećam da su obaveze iz prošle godine odložene, ali one sada dolaze na naplatu. Stari ugovori sa poslovnim partnerima su završeni ili se završavaju, a novi poslovni aranžmani ne mogu da se naprave zbog situacije u kojoj se čitav svet nalazi. Ako gledamo sektorski, najteže stanje je u ugostiteljstvu i turizmu, ali i druge grane, poput putničkog saobraćaja, takođe su ozbiljno uzdrmane", navodi Drobnjaković.

On kaže da je zbog celokupne situacije predlog Unije poslodavaca da država ove godine pomogne sektoru malih i srednjih preduzeća sa tri minimalne zarade za zaposlene i novim odlaganjem poreza i doprinosa za šest meseci.

"Teška situacija je u ugostiteljstvu, zato Unija poslodavaca pokreće inicijativu da se prilikom dodele državne pomoći privredi sa hotelima izjednače hosteli i etno kuće, kao i poslastičari sa drugim ugostiteljskim objektima. Takođe smo zatražili i da se smanji zakup plovnih objekata koji su u državnom vlasništvu, a zakupljuju ih ugostitelji", naglašava Drobnjaković.

Izvor: Vebsajt RTV, 14.01.2021.
Naslov: Redakcija