Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA: Tokom javne rasprave pristigao veći broj predloga koji će biti ugrađeni u Nacrt zakona, te će u narednom periodu biti objavljena unapređena verzija ovog dokumenta


Javna rasprava o Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja je trajala 45 dana, je završena, a u narednom periodu biće objavljena unapređena verzija Nacrta zakona sa konstruktivnim predlozima koji su stigli tokom rasprave, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Tokom razgovora sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom, ministarka je ukazala da će veliki broj pristiglih predloga biti usvojen, kao i da se deo njih odnosi i na sugestije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kuburovićeva je dodala da će unapređena verzija Nacrta zakona ponovo biti objavljena na sajtu Ministarstva pravde i poslata na mišljenje Evropskoj komisiji.

Sa Ditmanom je razgovarala i o unapređenju saradnje i sprovođenju projekata u oblasti pravosuđa koje je podržala Nemačka, kao što je unapređenje upravnog sudstva u Srbiji, koji sprovodi nemačka organizacija GIZ.

Tokom 2019. godine treba da počne i sprovođenje novog projekta koji će biti posvećen jačanju vladavine prava i pružiti podršku realizaciji Akcionog plana za Poglavlje 23, navodi se u saopštenju.

Govoreći o Poglavlju 23, ministarka Kuburović je ukazala da je jedan od najvećih zadataka izmena Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) u oblasti pravosuđa i da uskoro treba da bude objavljen Nacrt amandmana.

Nacrt će se naći na javnoj raspravi i biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg se pozitivnog mišljenja neće ići u dalju proceduru, naglasila je Kuburovićeva.

Ambasador Nemačke je rekao da želi da se vidi želja za napretkom kroz aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo pravde, te da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU. Naglasio je da Poglavlje 23 ima ključnu ulogu u procesu evrointegracija.

Izvor: Vebsajt RTS, 17.01.2018.
Naslov: Redakcija