Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Neophodna izmena Zakona jer u pojedinim delovima zemlje stočari ne ostvaruju pravo prečeg zakupa


- Spremni smo za najširu moguću raspravu o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015 i 80/2017 - dalje: Zakon), koji će morati da se menja jer nas njegovo sprovođenje na terenu uverava na očigledne nedostatke - naveo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 Prema njegovim rečima, očigledan je nedostatak poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na istoku zemlje dok ga u Vojvodini ima.

- U Vojvodini, postoji pravo prečeg zakupa za stočare, ali na istoku Srbije postoji velika količina stočnog fonda a stočari ne mogu da ostvare pravo na preči zakup, jer tamo nema državne zemlje. Na primer Knić, Kragujevac, nemaju pravo na preči zakup poljoprivrednog zemljišta. Zato moramo promeniti Zakon, ili će morati da se tim stočarima povećaju subvencije jer pravo prečeg zakupa ne ostvaruju – naveo je Nedimović u Novom Sadu.

On je najavio veliki posao komasacije za ovu godinu, za šta su namenjena prva sredstva. Pored toga, podsetio je da je najveći deo restitucije poljoprivrednog zemljišta završen, a da je ostalo 100.000 hektara zemljišta koje još treba da se vrati.

- Kada se to završi, moći ćemo sa naših 600.000 hektara zemljišta u državnom vlasništvu da planiramo šta dalje. Sada je važno da nastavimo sa sistemima za navodnjavanje, a novi 18 sistema treba da bude postavljeno od juna ove godine – rekao je Nedimović.

U prošloj godini imali smo najveći izvoz maline do sada, podsetio je Nedimović, i najavio mogućnost rešavanja statusa domaćeg proizvođača traktora IMT.

Izvor: Vebsajt N1, M.P., 18.01.2018.
Naslov: Redakcija