Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

CENTRALNA BANKA AUSTRIJE: Preporuka tamošnjim bankama koje posluju u istočnoj Evropi da budu izuzetno restriktivne u odobravanju kredita u stranoj valuti


Guverner austrijske Centralne banke upozorava banke koje posluju na Balkanu da budu oprezne kada odobravaju kredite u stranoj valuti.

Austrijska centralna banka preporučila je tamošnjim bankama koje posluju u istočnoj Evropi da budu izuzetno restriktivne u odobravanju kredita u stranoj valuti, rekao je guverner te banke Evald Novotni.

"Iznenađujuće, tražnja za kreditima u stranoj valuti opet raste u Hrvatskoj, Poljskoj, Albaniji, BiH, Makedoniji i Srbiji", ukazao je Novotni u svom obraćanju.

Dodao je da je prošlogodišnje istraživanje austrijske centralne banke pokazalo kako su nedavne mere za olakšavanje položaja dužnika u nekim državama srednje i istočne Evrope povećala očekivanja dužnika o budućim sličnim akcijama.

"Iako očekivanja državnih spašavanja ne utiču toliko na ukupnu tražnju za kreditima, znatno povećavaju tražnju za kreditima u stranoj valuti", naglasio je Novotni, koji je i funkcioner Evropske centralne banke (ECB).

Izvor: Vebsajt B92, 17.01.2018.
Naslov: Redakcija