Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA: Mađarski pokret traži izmenu Pravilnika na način da se njime ne definiše rok korišćenja tablica sa slovima Č, Ć, Š, Ž, DJ, Y i W ili da MUP zameni iste o svom trošku


Mađarski pokret zatražio je oslobađanje građana plaćanja takse za zamenu registarskih tablica sa slovima Č, Ć, Š, Ž, DJ, Y i W. Zahtev upućen ministru unutrašnji poslova, Nebojši Stefanoviću, obrazložen je time što građani nisu krivi što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova svojevremeno izdalo tablice sa tim slovima.

Kako navode, odredbama člana 5., 7., 8., 9. i 10. Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila ("Sl. glasnik RS", br. 71/2017), propisano je da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W što se odnosi na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor.

Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važe do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate tj. 7 godina.

Novim Pravilnikom, koji je na snazi od 29. jula 2017. godine, nije izuzeto slovo X i ono će se i dalje koristiti na registarskim tablicama. Izmenjen je i član 29. gde se umesto reči "sedam" nalazi "devet", te se na taj način pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine, tj. one važe devet godina.

Međutim, vlasnici vozila su svoje registarske tablice već platili 2010. godine, kada ih je aktuelni pravilnik (koji nije predvideo problem slova sa dijakritičkim znacima, što nikako nije greška građana) takođe obavezao da menjaju svoje, već i tada isplaćene prethodne tablice, čime sadašnje tablice predstavljaju imovinu vlasnika vozila, te stoga iz pokreta ne vide razlog zbog čega bi se one trebale menjati bilo kada.

Iz tog razloga Mađarski pokret predlaže da se član 29. Pravilnika izmeni na način da se njime ne definiše rok korišćenja tablica - ili pak da MUP zameni iste o svom trošku.

Sada, od početka 2018. godine, građani su prinuđeni da svoje registarske tablice menjaju o svom trošku (što iznosi otprilike 3.500 dinara), bez obzira što oni sami nisu krivi što su dobili upravo tablice koje sadrže gore navedene karaktere.

"Molimo da nađete način da se građani oslobode ovog nameta, koji nažalost nije prvi koji se plaća bez valjanog razloga", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt 021 i Mađarski pokret, 17.01.2018.
Naslov: Redakcija