Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Opštine čekaju podzakonska akta za uvođenje prinudne uprave


Iako je prošlo mesec dana od isteka roka za registraciju stambenih zajednica, profesionalni upravnici još čekaju na prinudno angažovanje. S obzirom na to da Grad Beograd još nije doneo Odluku o visini takse za prinudnu upravu, a ni Statut grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 39/2008, 6/2010 i 23/2013 i "Sl. glasnik RS", br. 7/2016 - odluka US) kojim se nadležnost u vezi sa kontrolom registracije poverava opštinskim komunalnim inspekcijama nije izmenjen, po svemu sudeći, ona neće zaživeti pre izbora.

Od skoro 40.000 zgrada koliko ih po nezvaničnim podacima ima u prestonici, do sada je registrovano tek oko 5.000. Ipak, iako je ostalo još mnogo višespratnica bez rukovodilaca, što komšijskih što profesionalnih, prinudni im se još neće "useljavati" u zgrade. Kako bi prinudna uprava mogla da zaživi, neophodno je da se odredi koliko će za njihov rad stanari izdvajati novca. Takođe, da bi opštinski komunalni inspektori krenuli u "češljanje" neregistrovanih višespratnica, taj posao mora i zvanično da im se poveri. Stoga opštine zahteve građana u vezi s tim još neće razmatrati.

- Odluku o visini takse za prinudnu upravu donosi Grad Beograd - navode uz opštini Stari grad. - U našu službu do sada je stiglo šest zahteva za prinudne upravnike, ali ne možemo da ih obrađujemo jer još nije poznato koliko će koštati. Kod nas su dosad registrovane 624 stambene zajednice, a u radu je još 385 predmeta. Očekuje se da će ih uskoro biti registrovano više od 1.000.

Zbog ovih birokratskih prepreka, stanari koji dosad nisu uspeli da se dogovore moraće još da se strpe do dolaska prinudnog "kućepazitelja".

- U našoj zgradi niko nije želeo da preuzme tu odgovornost, a nisu hteli ni da plate profesionalnog - navodi Verica S. iz Rakovice. - Na kraju smo tražili od Opštine da nam da prinudnog, ali su nam rekli da to još nije moguće. Trebalo je prvo da stvore uslove pa da potom nameću obaveze stanarima.

I kada se nadležnosti usklade, iako Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) kao mere imaju i novčane kazne, inspektori će najpre upozoravati stanare, a kazne pisati samo ako ne bude drugog načina.

Prilikom rada inspekcije propisano je da se prvenstveno deluje preventivno i savetodavno, posle čega treba da uslede kaznene mere.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 16.01.2018.
Naslov: Redakcija