Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Roditelji će moći da podnose zahteve za povraćaj PDV- a za kupovinu hrane i opreme za bebe i nakon 1. februara 2017. godine. Računi će moći da se predaju nadležnoj filijali PU u periodu od 1. do 15. februara 2017. godine


Ukoliko se do 1. februara 2017. godine ne izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 16/2002, 115/2005 i 107/2009), roditelji će i dalje moći da podnose zahteve za povraćaj PDV-a za opremu za bebe, kažu u Poreskoj upravi.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016) ukida se povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će primena te odredbe početi tek od dana početka primene novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim treba da se reguliše iznos roditeljskog dodatka. Međutim, dok se to ne dogodi roditelji će i dalje moći da podnose zahtev za povraćaj PDV -a.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da reguliše iznos dečijeg dodatka, tek je u fazi izrade i male su šanse da bude izglasan do 1. februara.

Kako objašnjavaju u Poreskoj upravi, ukoliko se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ne usvoji do 1. februara, kreće se sa redovnom procedurom povraćaja PDV-a.

Roditelji koji su sačuvali račune moći će da ih predaju za povraćaj PDV -a u periodu od 1. do 15. februara, a u proseku može im biti vraćeno između 12.000 i 16.000 dinara godišnje.

Ukidanje PDV-a je samo jedna od stavki na koje se Vlada Republike Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana. Odluka Vlade Republike Srbije je da se ukine povraćaj PDV- a, a da se poveća roditeljski dodatak. Ono što se i dalje ne zna, jeste iznos za koji će se povećati kao ni podatak o tome ko će sve imati prava na taj povećan iznos.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 17.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija