Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI PRAVILNIK O UPISU UČENIKA U SREDNJU ŠKOLU: Novim Pravilnikom biće predviđeno bodovanje uspeha na takmičenjima prilikom upisa


Probna mala matura biće organizovana 7. i 8. aprila, a završni ispit učenici osmog razreda polagaće 14, 15. i 16. juna 2017. godine. Prvog dana rešavaće testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg dana rešavaće kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta. Glavna novina ove godine biće to što će se pri rangiranju za upis u srednje škole u obzir uzimati i uspeh sa takmičenja, što je bilo ukinuto prošle godine.

Novi Pravilnik o upisu učenika u srednje škole tek treba da bude usvojen, ali kako potvrđuju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predviđa bodovanje uspeha na takmičenjima.

Testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i kombinovani test imaće ove godine više "otvorenih" zadataka, za koje deca treba da upišu odgovore, a manje "zatvorenih", u kojima se odgovori zaokružuju.

- "Otvoreni" zadaci traže više razmišljanja, ostavljaju manju šansu za prepisivanje i pogađanje tačnih odgovora. Želimo da promenimo koncept gledanja na završni ispit, da njegova svrha ne bude puko osvajanje bodova, nego da učenici pokažu znanje i da se na osnovu toga opredeljuju za dalje školovanje. Moramo svi zajedno da menjamo i način učenja i nastavne planove i programe da bismo imali pravo da zahtevamo da deca tako razmišljaju i da bi, konačno, taj ispit imao pravi smisao. Za sve to biće potrebno dosta vremena, ali važno je da počnemo - navodi Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Kako bi učenici što bolje rezultate pokazali na završnom ispitu, kaže Nedeljković, od škola će se zahtevati da probni test, u aprilu, bude ozbiljna simulacija završnog ispita. Njegova svrha je, dodaje, da deca vide kako procedura tehnički izgleda, ali i da svi zajedno realno sagledaju znanje učenika, kao i to na kojim oblastima treba više raditi do kraja školske godine.

Nedeljković najavljuje još jednu novinu, ali ne za ovu već za sledeću školsku godinu. Od školske 2017/2018. biće vraćena nekadašnja raspodela bodova - 60 za uspeh u školi i 40 za završni ispit. To je važno, kako kaže, zbog velikog broja odličnih učenika. Kada više bodova nose zadaci, rangiranje je, dodaje, realnije, jer nisu u svim školama kriterijumi za petice isti.

Ove školske godine bodovanje ostaje isto kao i prethodnih nekoliko godina. Učenici će na testu moći da osvoje maksimalnih 30 bodova, a 70 im je zagarantovano ukoliko imaju sve petice u šestom, sedmom i osmom razredu.

Prodaja zbirki sa testovima iz srpskog jezika, matematike i pitanjima za kombinovani test počela je 18. januara 2017. godine. U saradnji s "Prosvetnim pregledom", njih izrađuje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Zbog greške u rešenju koja se potkrala u jednom zadatku iz fizike, prošle godine traženo je da se nanovo boduje kombinovani test. Umešao se čak i Zaštitnik građana, koji je, zbog greške koja je mogla da zbuni decu, tražio da se u spornom zadatku priznaju i tačni i pogrešni odgovori.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 17.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija