Zastava Bosne i Hercegovine

BERZA ELEKTRIČNE ENERGIJE SEEPEX POČINJE SA RADOM 17. FEBRUARA 2016. GODINE


Od 17. februara 2016. godine počinje operativni rad berze električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi Sepeks (SEEPEX), čime će se povećati obim trgovine električnom energijom u celom regionu, najavila je ta berza.

Kako se navodi u saopštenju, testiranje učesnika je uspešno obavljeno i rešavanje preostalih regulatornih pitanja je u finalnoj fazi.

"Pokretanje tržišta Sepeks biće veliki korak ka stvaranju uslova, odnosno odgovarajućeg rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi. To je korak koji se već dugo očekuje, kako od strane zainteresovanih strana u okviru zemalja Energetske zajednice, tako i od strane učesnika na ostalim tržištima električne energije u Evropi", piše u saopštenju.

Podseća se da je SEEPEX formiran kao zajedničko ulaganje srpskog operatora prenosnog sistema Javnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) i Evropske berze električne energije EPEX SPOT u cilju osiguranja transparentnog i pouzdanog mehanizma za formiranje veleprodajne cene na tržištu električne energije, putem uparivanja ponude i potražnje po pravičnoj i transparentnoj ceni, uz sigurnost da će sve transakcije zaključene na toj berzi biti realizovane i plaćene.

Berza struje SEEPEX je u julu 2015. godine zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije i trebalo je da počne da radi krajem novembra.

Prema ranijim procenama, Srbija će trgovanjem strujom u regionu zaraditi oko 400 miliona evra.

Strujom na ovoj berzi će se trgovati kao akcijama na berzi, a isporučioci energije nisu samo proizvođači, već i trgovci koji su prema važećim zakonima registrovani.

Izvor: Vebsajt Beta, 18.01.2016.
Naslov: Redakcija