Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG PRAVILNIKA O DISCIPLINSKOM POSTUPKU PROTIV STUDENATA ZA POJEDINAČNO KRŠENJE AKADEMSKE DISCIPLINE: PREDVIđENO JE DA STUDENTI TREBA DA BUDU KAżNJENI AKO NA FAKULTET DOđU U VIDNO ALKOHOLISANOM STANJU, ILI AKO KONZUMIRAJU DROGU I ALKOHOL U ZGRADI FAKULTETA, NAPRAVE MATERIJALNU šTETU, VREđAJU ILI NAPADNU PROFESORA, PLAGIRAJU ILI DELIMIčNO PLAGIRAJU DOMAćI ZADATAK, SEMINARSKI ILI SEMESTRALNI RAD ILI PROJEKTE, ZBOG TUčE I DRUGIH IZGREDA. U ZAVISNOSTI OD PREKRšAJA, PREDVIđENO JE DA STUDENT MOżE BITI KAżNJEN UKOROM, ZABRANOM POLAGANJA ISPITA U JEDNOM ILI VIšE ISPITNIH ROKOVA DO ISKLJUčENJA SA FAKULTETA


Zbog nepoštovanja zabrane o pušenju studenti Beogradskog univerziteta (BU) mogli bi da budu kažnjeni strože nego ako uvrede profesora ili asistenta. Predlog pravilnika o disciplinskom postupku protiv studenata za pojedinačno kršenje akademske discipline tretira kao lakšu disciplinsku povredu nanošenje uvreda nastavnicima, saradnicima i drugim zaposlenima na fakultetu ili univerzitetu dok u teže disciplinske prekršaje spada nepoštovanje zabrane o pušenju.

Komentarišući ovu nelogičnost Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta i član komisije koja je izradila Predlog pravilnika, kaže da je zabrana pušenja u javnim prostorijama regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010), dok je odredba o uvredama profesora "neka vrsta kompromisa sa studentima".

- Oni su se zalagali da to predstavlja lakšu disciplinsku povredu jer se teško dokazuje. Za takve stvari je teško izvesti materijalne dokaze, pa često imamo dve različite verzije istog događaja. Međutim, suština novog Pravilnika je da se spreči prepisivanje na ispitima i plagijati, a sve ostalo je potpuno nevažno i predstavlja skretanje pažnje sa suštine zbog koje je Pravilnik menjan - objašnjava Boričić.

On ukazuje da je varanje na ispitima najvažniji prekršaj kojim se bave disciplinske komisije na fakultetima i Univerzitetu i da u poslednjih nekoliko godina nije zabeležen slučaj da su vođeni disciplinski postupci zbog toga što je neki student vređao profesora.

S tim se slaže i predsednik Studentskog parlamenta BU, Stefan Tanasković, koji navodi da se za dve i po godine, koliko je bio student prodekan Pravnog fakulteta, disciplinska komisija isključivo bavila slučajevima neregularnosti na ispitima. On podseća da Pravilnik još nije donet, iako je dobio "zeleno svetlo" Senata BU, jer o njemu treba da se i izjasni i Savet BU.

Dok uvreda predstavlja lakši disciplinski prekršaj, "nanošenje povrede časti ili pretnje nastavnicima, saradnicima i drugim zaposlenima, studentima, kao i drugim licima koja se nalaze u prostorijama Univerziteta ili fakulteta" spada u teže disciplinske prekšaje, navedeno je Pravilniku. Za teže prekršaje mogu se izreći mere zabrane polaganja ispita u određenom periodu, privremeno udaljavanje sa fakulteta, odnosno Univerziteta, pa čak i isključenje sa studija.

Podsetimo, Predlog pravilnika na Senatu je usvojen bez studentskih glasova. Akademci su se zalagali da se glasanje odloži i da se ceo dokument još jednom "pretrese", jer imaju primedbe na neke članove.

Sa druge strane, profesor Boričić kaže da se studentski funkcioneri protive pooštravanju disciplinskih mera, a da "većina poštenih studenata želi fer studiranje i da protiv onih koji varaju budu preduzete ozbiljne disciplinske mere".

- Oni koji varaju na ispitima su u manjini, ali su očigledno uticajni i taj uticaj imaju i na studentske predstavnike - kaže Boričić i naglašava da se Pravilnik odnosi na pojednačnu odgovornost studenata.

Za sada nije poznato kada će se Savet BU izjašnjavati o tom dokumentu.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 17.01.2016.
Naslov: Redakcija