Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVARANJE PRVIH POGLAVLJA O PRISTUPU SRBIJE EU NAJRANIJE NA JESEN


Pravna baza Paragraf Lex

Prva poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije u EU mogla bi da se otvore tek u septembru, do kada bi, kako se procenjuje u Briselu, trebalo da se zaokruži primena svih tačaka Briselskog sporazuma.

Tada bi se, istovremeno, startovalo sa poglavljem 35 koje obuhvata i normalizaciju odnosa sa Prištinom, i s poglavljem 32 o finansijskoj kontroli.

Berlin i London traže potpunu primenu Briselskog sporazuma pre otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Na ovakvom redu najviše insistira Berlin, a priključio se i London što je signalizirano i državnom vrhu Srbije prilikom posete britanskog šefa diplomatije Filipa Hamonda Beogradu.

Hamond je poručio da će Velika Britanija u Evropskom savetu glasati za otvaranje poglavlja kada se sprovedu svi sporazumi Beograda s Prištinom, postignuti u Briselu.

Procena briselske administracije je da je za to potrebno najmanje sedam-osam meseci jer je spisak zadataka iz Briselskog sporazuma koje treba ispuniti, "poduži".

Predsednik Odbora Skupstine Srbije za evropske integracije, Aleksandar Senić rekao je za beogradski list da Nemačka zahteva od Srbije da se dokaže kao pouzdan partner što, "na prvom mestu, znači da Vlada Srbije mora da ispuni već prihvaćene međunarodne obaveze, prevashodno kroz Briselski sporazum".

Izvor: Beta, 18.01.2015.