Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Pravo na umanjenje račune za energente iskoristilo oko 70.000 potrošača


U Srbiji je energetski ugroženo više od milion građana, odnosno oko 400.000 porodica! Kategorije stanovništva koje su najčešće izložene riziku od energetskog siromaštva su korisnici novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka, pojedinci sa najnižim penzijama, hranitelji, primaoci tuđe nege i pomoći i domaćinstva čiji su članovi dugoročno nezaposleni. Ovo pokazuje analiza Agencije za energetiku objavljena u njihovom najnovijem izveštaju.

- Može se sa velikom izvesnošću ceniti da se u poziciji energetske ugroženosti nalazi negde oko 400.000 domaćinstava, odnosno više od milion stanovnika - navodi se u izveštaju Agencije.

Olakšice za plaćanje računa za struju i gas građani ostvaruju sticanjem statusa energetski ugroženog kupca. Uredbom o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik, 88/2016 - dr. pravilnik, 49/2017 - dr. pravilnik, 104/2017 - dr. pravilnik, 36/2018 - dr. pravilnik, 59/2018, 88/2018 - dr. pravilnik, 34/2019 - dr. pravilnik, 82/2019 - dr. pravilnik, 76/2020 - dr. pravilnik i 144/2020 dr. pravilnik - dalje: Uredba) određeni su uslovi, način i postupak za dobijanje tog statusa, kao i količina besplatne energije na koju ti potrošači imaju pravo. Agencija ocenjuje da je manje od jedne petine ukupnog broja domaćinstava izloženih riziku siromaštva prošle godine iskoristilo te beneficije.

- Prema poslednjim podacima, od 71.014 potrošača sa statusom energetski ugroženog kupca električne energije, ovo pravo iskoristilo je 70.725 - kažu u Elektroprivredi Srbije.

Olakšice za umanjenje računa za struju i gas godišnje ostvari od 65.000 do 77.000 potrošača, iako je to pravo omogućeno i korisnicima socijalne pomoći ili dečjeg dodatka, kojih je 2019. godine u decembru bilo oko 320.000. Uredba propisuje da se energetski ugroženi kupac u toku jedne kalendarske godine može opredeliti za umanjenje mesečne obaveze za korišćenje samo jednog energenta. Gotovo svi se odlučuju za određenu količinu besplatnih kilovata, jer tu olakšicu mogu da koriste svakog meseca. Za prirodni gas beneficije važe šest meseci, samo tokom grejne sezone.

U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da je, prema poslednjim podacima iz avgusta ove godine, pravo na umanjenje računa za plavi energent ostvarilo 69 domaćinstava sa statusom energetski ugroženog kupaca. Novi Pravilnik o utvrđivanju usklađenih iznosa ostvarenog ukupnog mesečnog prihoda domaćinstva, kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca ("Sl. glasnik RS", br. 144/2020 - dalje: Pravilnik), kojim se utvrđuje gornja granica prihoda domaćinstava, kao jedan od uslova za sticanje prava na ove olakšice, zadržao je iste kriterijume kao prethodni. Dva puta godišnje se ovaj limit usklađuje sa rastom potrošačkih cena, a one su, kako navode u Ministarstvu, od marta do septembra ostale u proseku na istom nivou. Tako da od početka ovog meseca važe iste granice prihoda koje su se primenjivali od 1. juna. Za sledeću godinu izdvojeno je 1,3 milijarde dinara u budžetu za energetski ugrožene kupce, što je oko 29 miliona dinara manje od sredstava koja su bila opredeljena za tu namenu u ovoj godini. 2019. godine je ukupan iznos benefita koji su ostvarili korisnici ovih olakšica iznosio 1,25 milijardi dinara. Najviše energetski ugroženih kupaca, 40,4 odsto, bilo je u distributivnom području Kraljevo, a sledi Niš sa 29,9 procenata potrošača. Najmanje korisnika imao je Beograd, samo 2,8 odsto.

Novi Pravilnik koji je u primeni od 1. decembra, zadržao je iste limite mesečnih primanja za porodice kao i prethodni. Status energetski ugroženog kupca mogu da dobiju jednočlana domaćinstva, čija je gornja granica prihoda 14.848 dinara. Za porodice sa dvoje i troje članova limit je 21.619, za četvoročlana i petočlana domaćinstva je 28.385 dinara. Porodice sa šestoro i više članova ne smeju da premaše primanja od 35.696 dinara da bi ostvarile ovo pravo.

Građani nisu dovoljno informisani o pravu i načinima sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

- Zahtev za sticanje ovog statusa podnosi se organima lokalne samouprave nadležnim za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta - navode u Ministarstvu energetike. - Izbeglice i interno raseljena lica zahtev predaju u mestu boravišta u Srbiji.

Sva domaćinstva pravo na umanjenje računa za struju i gas mogu ostvariti nakon što podnesu zahtev i ispune uslove propisane Uredbom. Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć ili dečjeg dodatka, status dobijaju na osnovu akta nadležnog organa kojim je stečeno neko od ova dva prava. Novi zahtev za narednu kalendarsku godinu domaćinstva podnose od 1. decembra ove godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 12.12.2020.
Naslov: Redakcija