Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Glavni problemi u oblasti radnih prava su nezaposlenost, niska primanja, nepovoljan položaj zaposlenih, rad na crno, neisplaćene zarade


Pritužbe građana, rezultati postupaka pokrenutih sopstvenom inicijativom, razgovori sa građanima, ali i istraživanja javnog mnjenja koje smo sproveli u dva navrata, pokazuju da su visoka stopa nezaposlenosti, niska primanja, nepovoljan položaj zaposlenih kod poslodavaca, rad na crno, neisplaćene zarade i neuplaćeni doprinosi za socijalno osiguranje, najčešći problemi sa kojima se građani suočavaju u oblasti radnih prava, poručila je generalna sekretarka Zaštitnika građana Olja Jovičić.

Rezultati poslednjih istraživanja, navela je Jovičić, upozoravaju da čak 46 odsto građana smatra da su im u najvećoj meri ugrožena socio-ekonomska prava. Ove brojke potkrepljene su i pritužbama građana, koji se Zaštitniku građana upravo u ovoj oblasti obraćaju u najvećem broju.

Svedoci smo, takođe, da je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, i tokom ove i prethodne godine dolazilo do velikog broja povreda na radu i smrtnog ishoda pojedinih zaposlenih, upozorava Jovičić. Brojke su, kako navodi, poražavajuće: prema zvaničnim podacima u prvih 10 meseci ove godine poginuo je 41 radnik. Tim povodom Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako bi se sagledali svi problemi i nedostaci u ovoj oblasti i preduzele aktivnosti na njihovom otklanjanju i poboljšanju stanja u ovoj oblasti rada.

Brojni dosadašnji pokušaji uspostavljanja adekvatnog radno-pravnog statusa, nisu dali rezultate. Zato je, poručuje Jovičić, neophodno da Republika Srbija preduzme niz mera u cilju doslednog sprovođenja propisa u praksi, te da obezbedi da sudski postupci u sferi rada budu kraći i efikasniji.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 12.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija