Zastava Bosne i Hercegovine

OTVARANJE POGLAVLJA 27 OČEKUJE SE DO KRAJA 2019. GODINE: Oblasti koje će za Srbiju biti najzahtevnije jesu prečišćavnaje otpadnih voda, kvalitet vode i upravljanje otpadom


Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić očekuje da će do kraja 2019. biti spremna pregovaračka pozicija za najzahtevnije i najskuplje poglavlje u pregovorima sa EU, Poglavlje 27, o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, ali da će Srbija to poglavlje tada i otvoriti.

Na skupu posvećenom dijalogu između Pregovaračke grupe za poglavlje 27 i civilnog sektora, Karić je ukazao da se procenjuje da će Srbiju to poglavlje koštati između 11,5 i 15 milijardi evra.

"Videćemo kojim će se tempom otvaranje poglavlja odvijati, zavisi od Evropske komisije i Brisela, ali očekujem da mi pripremimo pregovaračku poziciju za kraj sledeće godine", rekao je Karić.

Prema njegovim rečima, oblasti koje će za Srbiju biti najzahtevnije jesu prečišćavnaje otpadnih voda, kvalitet vode i upravljanje otpadom.

"S jedne strane imamo problem upravljanja otpadom koji može biti interesantan za investitore, a sa druge strane imamo upravljanje vodama koji predstavlja odgovoran posao za državu, koji možda finansijski neće biti interesantan za ulagače, ali država mora da obezbedi kvalitetnu vodu", naveo je Karić.

Govoreći o proceduri za otvaranje poglavlja 27, Karić je naveo da Ministarstvo trenutno priprema drugi Nacrt pregovaračke pozicije za neformalne konsultacije sa Evropskom unijom, koji će biti konačan u petak, a Evropskoj komisiji predat 28. decembra.

Nakon toga, kaže Karić, očekuju se ponovni komentari Evropske komisije i tehničke konsultacije, kao posle prvog Nacrta koji je predat 5. juna, a u cilju unapređivanja pregovaračke pozicije.

"U toku 2019. razgovaraćemo sa svim akterima u društvu i do septembra imaćemo spreman ceo pregovarački proces za jednu veliku debatu u Vladi Srbije i nadležnim odborima u Skupštini", naveo je Karić.

Poglavlje 27 neće biti samo još jedna stepenica ka EU, kaže Karić, već dodaje da će to biti kvalitetan dokument koji će definisati šta je potrebno uraditi u životnoj sredini, koji su rokovi da se to uradi, koliko je novca potrebno i iz kojih izvora finansiranja.

"Nakon toga je najvažnije da počnemo sa sprovođenjem svega toga zbog kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana i građanki Srbije", podvukao je Karić.

U toku pripreme drugog Nacrta, navodi on, Pregovaračka grupa za Poglavlje 27 organizovala je konsultacije sa civilnim sektorom, Privrednom komorom Srbije, predstavnicima industrijskog sektora, lokalnim samoupravama.

"Danas ćemo konkretno razgovarati o kvalitetu vazduha, o industrijskim direktivama, direktivama u vezi sa prirodom, otpadom, a to je upravo ono što najviše zanima organizacije civilnog društva", ukazao je Karić.

Izvor: Vebsajt RTV, 17.12.2018.
Naslov: Redakcija