Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA SEDNICA GRUPACIJE SLOBODNIH ZONA I CARINSKIH SKLADIŠTA: Na sednici su razmatrane i izmene Carinskog zakona i pratećih podzakonskih akata u domenu rada slobodnih zona,


Pomoćnik ministra finansija za carinski sistem i politiku, Snežana Karanović i direktorka Uprave za slobodne zone pri Ministrastvu finansija, Jasmina Štambuk, prisustvovale su poslednjoj ovogodišnjoj sednici Grupacija Slobodnih zona i carinskih skladišta pri Udruženju za trgovinu Privredne komore Srbije u Privrednoj komori Pirot. Događaju je prisustvovao i generalni direktor Svetske organizacije Slobodnih zona (WFZO) Samir Hamruni.

Predsednik Grupacije Slobodnih zona Srbije i direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić je, otvarajući sastanak, predstavio aktivnosti Grupacije u toku 2018. godine i predlog Plana rada za 2019. godinu. Slobodnu zonu Pirot je ove godine specijalizovani FDI magazin Fajnenšl Tajmsa proglasio za najbolju u Evropi i treću u svetu.

Ovom prilikom je održana i prezentacija o dosadašnjim rezultatima Uprave za slobodne zone, a s obzirom na to da se ove godine obeležava desetogodišnjice rada te uprave.

"U Republici Srbiji posluje 14 slobodnih zona u kojima je zaposleno 34.676 radnika što je sedam puta više u odnosu na 2008. godinu kada je u zonama bilo zaposleno 5.500 radnika. U periodu od osnivanja Uprave za slobodne zone do danas Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva finansija, donela je 35 Rešenja o davanju saglasnosti za određivanje i proširenje područja slobodnih zona. Vrednost ostvarene proizvodnje u slobodnim zonama iznosi 2,2 milijarde evra, što je 10 puta više u odnosu na 2008. godinu u kojoj je ista iznosila 0,2 milijarde evra", rečeno je na prezentaciji.

Na sednici su razmatrane i izmene Carinskog zakona i pratećih podzakonskih akata u domenu rada slobodnih zona, a tim povodom je pomoćnica ministra Snežana Karanović istakla da novim zakonskim rešenjem smeštanje robe u slobodnu zonu postaje carinski postupak, s tim što za ovaj postupak ne postoji obaveza podnošenja deklaracije. Imajući u vidu novu podelu carinskih postupaka koje uvodi novi Carinski zakon, postupak slobodne zone spada u posebne postupke smeštaja, zajedno za postupkom carinskog skladištenja.

Generalni direktor Svetske organizacije Slobodnih zona (WFZO) Samir Hamruni je prezentovao neke od razvojnih programa Svetske organizacije Slobodnih zona (WFZO). On je izvestio prisutne o daljim aktivnostima usmerenim ka otvaranju regionalne kancelarije WFZO za Jugoistočnu Evropu u Srbiji koja bi u budućnosti omogućila korišćenje novih servisa u oblasti poslovanja slobodnih zona, efikasniju razmenu informacija i znanja te moderan pristup organizaciji rada slobodnih zona.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 17.12.2018.