Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROFESIONALNA DEBATA POVODOM IZRADE NOVE MEDIJSKE STRATEGIJE SE ODRŽAVA U NOVOM SADU


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador, Andrea Oricio, otvorili su profesionalnu debatu povodom izrade nove medijske strategije, koja se održava u Novom Sadu.

Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji je dokument koji treba da pruži okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u našoj zemlji.

...

Medijska strategija će, kada bude usvojena, neminovno doneti promene i važno je da svi budemo spremni da ih prihvatimo, jer samo društva koja prihvataju promene idu napred, istakla je premijerka.

Oricio je istakao da je Misija OEBS-a umnogome olakšala proces izrade nove medijske strategije u Srbiji, u skladu sa zahtevima predstavnika države.

"Cilj našeg rada, usklađen sa svim učesnicima, jeste da Srbija sprovede u delo postignute reforme - u ovom slučaju da dalje promoviše slobodu medija, etiku i profesionalizam", rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Cilj donošenja strategije jeste ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja putem stvaranja jedinstvenog regulatornog okvira, unapređenja položaja medija, položaja, statusa i bezbednosti novinara, zaštite medijskog pluralizma, osnaživanja regulatornih tela, unapređenja informisanja manjinskih grupa, uređenja medija na novim tehnološkim platformama, jačanja medijske i informatičke pismenosti, digitalizacije i arhiviranja medijskih sadržaja.

Strategija definiše pet ključnih ciljeva: socio-ekonomski i profesionalni status i bezbednost novinara, konkurenciju na tržištu i ekonomsku održivost medija, ulogu državnih institucija u medijskom sistemu, raznovrsnost i kvalitet medijskih sadržaja i digitalne kompetencije i stručna znanja.

Nova medijska strategija će oceniti uticaj Medijske strategije za 2011. godinu, analizirati trenutno stanje u medijskoj sferi i predložiti mere za dostizanje tih ciljeva. Konačna verzija dokumenta sadržaće indikatore uspeha, procenu finansijskog uticaja rada na strategiju i akcioni plan za narednih pet godina.

Profesionalna debata održava se u Novom Sadu 17. i 18. decembra, uz učešće više od 120 predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, medija, akademskih institucija, organizacija civilnog društva i drugi.

Takođe, u njoj učestvuju i predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, ambasada Norveške, Švajcarske, Švedske i Fondacije Konrad Adenauer.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, izvod iz vesti, 17.12.2018.
Naslov: Redakcija