Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Izmenama Zakona će biti dozvoljen promet, ali ne i uzgoj ovakvih organizama, uz obavezu da GMO proizvodi budu jasno obeleženi


Građani ne treba da se plaše izmene Zakona o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), jer će ostati zabrana njihovog uzgajana, izjavio je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

"Ako dođe do izmena, u Zakonu će biti striktno naglašeno da je zabranjeno uzgajanje genetski modifikovanih organizama, a uslovi prometa će biti tako restriktivno postavljeni da će faktički biti onemogućen", rekao je Ljajić.

On je tako odgovorio na pitanje o pregovaračkom Poglavlju 30 sa EU, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, kojim se između ostalog predviđa promet GMO.

"Naš interes je da mi tu stvar učinimo transparentnom… Mora da se naznači da ta hrana sadrži proizvode koji imaju elemente GMO-a, odnosno da se postavi 10 uslova za transport takvih proizvoda, koji će ga de jure dozvoliti, a de fakto onemogućiti", rekao je Ljajić.

Dodao je da to nije nikakva prevara i da Srbija na to ima pravo jer "Svetska trgovinska organizacija kaže da ne možete zabraniti transport i promet nekog proizvoda, a možete da postavite uslove za njegov promet".

Istakao je da je interes Srbije da bude u STO, o čemu se pregovora na dva nivoa, i sa svakom članicom STO posebno.

"Članice STO su tri četvrtine zemalja sveta. Svega 13 zemalja ne vodi nikakve pregovore niti ima ambiciju da postane član STO", rekao je Ljajić.

Izvor: Vebsajt N1, 16.12.2017.
Naslov: Redakcija