Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU PRODUŽILA TRGOVINSKE POVLASTICE ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA: PROIZVODI KOJI NISU POKRIVENI SPORAZUMOM O STABILIZACIJI I PRIDRUżIVANJU ZAHVALJUćI PRODUżENJU ATM-A I U NAREDNIH PET GODINA ćE SE IZVOZITI NA EVROPSKO TRżIšTE BEZ CARINE


Evropski parlament produžio je zemljama Zapadnog Balkana Autonomne trgovinske mere (ATM) pa će izvoznici na tržište EU iz Srbije i drugih zemalja regiona i u narednih pet godina uživati dosadašnje povlastice.

Proizvodi, pre svega voće i povrće, koji nisu pokriveni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno za koje je SPP nepovoljniji, zahvaljući produženju ATM-a, na evropsko tržište izvoziće se i dalje bez carine.

Izvoznicima voća i povrća iz Srbije, mahom malim i srednjim preduzećima - proizvođačima svežih jabuka i šljiva i zamrznutog kukuruza šećerca, ova povlastica, kako se procenjuje, uštedeće bar 20 miliona evra.

Povoljniji trgovinski režim, po ATM-u, imaju proizvođači i izvoznici tikvica, pečurki, grožđa, breskvi, jagoda.

Produženje ATM rezultat je aktivnosti Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova koje su se, zajedno sa drugim komorama regiona - članicama Komorskog investicionog foruma, u oktobru obratile nadležnim institucijama EU sa inicijativom da se trgovinske povlastice na vreme produže.

Autonomne trgovinske mere EU je odobrila Zapadnom Balkanu još 2000. godine. Obnavljaju se na svakih pet godina sa ciljem da podrže ekonomsku integraciju regiona u EU, koja je i najveći trgovinski partner zemljama Zapadnog Balkana. 

Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 17.12.2015.
Naslov: Redakcija