Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U PROSVETI: MINISTARSTVO POZDRAVLJA POSTIZANJE DOGOVORA, SINDIKAT SMATRA DA SPORAZUM JOš UVEK NIJE POSTIGNUT


Odbor za pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika koji predstavljaju četiri reprezentativna sindikata prosvete, saglasio se sa tekstom kolektivnog ugovora koji je predložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Posebni kolektivni ugovor biće potpisan po pristizanju mišljenja relevantnih vladinih institucija, što je uobičajena procedura. Podsećamo, izrada novog kolektivnog ugovora je bio jedan od važnijih zahteva sindikata prosvetnih radnika koji su započeli zakonski štrajk, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić pozdravio je postizanje dogovora o Posebnom kolektivnom ugovoru. "Prosvetni radnici nisu imali povećanje plate još od 2008. godine, kao što je to bio slučaj sa većinom drugih profesija od opšteg značaja, iako im je obećavano povećanje koeficijenta. U ovakvoj situaciji svi u Vladi Republike Srbije trudimo se da što pre pomognemo prosveti, da omogućimo da sistem profunkcioniše", naveo je ministar Verbić.

On je dodao da je najbolji način da se to uradi kroz uspostavljanje platnih grupa i platnih razreda, jer će se samo njihovim pažljivim uvođenjem trajno popraviti položaj nastavnika i učiniti da on bude pravedniji i realniji naspram obaveza i značaja koji prosvetni radnici imaju za društvo.

Međutim, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je saopštila da je dokument koji predstavlja predlog Posebnog kolektivnog ugovora, a ispod koga su potpisana četiri reprezentativna sindikata, isti onaj koji je usaglasila radna grupa za donošenje novog PKU.

 "Predlog ovog teksta tek sada odlazi na saglasnost Ministarstvu finansija, koje treba da kaže poslednju reč. Tek nakon ovog mišljenja sindikati će zauzeti stav o potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora", navodi se u saopštenju i dodaje da prosvetari ostaju u štrajku.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika, 17.12.2014.