Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT UREDBE O BLIŽIM MERILIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Automehaničari i računovođe ubuduće će moći da posluju kao paušalci


Svi preduzetnici u Srbiji, koji su u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis mogu na portalu https://www.jpd.rs/kalkulator-poreza da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je u Novom Sadu, na prvom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o bližim merilima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti.

Istaknuto je da za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

"Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takođe, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred", izjavila je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020. godine, predviđa niz pogodnosti za mnoge paušalce.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10 odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Naredni okrugli sto biće održan u ponedeljak, 18. novembra od 11 časova u Palati Srbija u Beogradu. Potvrdu prisustva za ovaj događaj možete poslati putem mejla na office@naled.rs ili telefonom na broj 011 33 73 063.

Tačno vreme i mesto održavanja okruglih stolova u Nišu (28.11.) i Kragujevcu (3.12.) biće poznati naknadno.

Izvor: Vebsajt Danas, 15.11.2019.
Naslov: Redakcija