Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: POSLANICI USVOJILI AMANDMANE NA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIšTU


Poslanici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine većinom glasova su, 17. novembra 2015. godine, usvojili amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Branislav Bogaroški, rekao je da su dva od šest predloženih amandmana suštinski važna i da su usmerena na to da se "institut davanja državnog zemljišta isključivo jednom pravnom licu po lokalnoj samoupravi i to na 30 godina i direktnom pogodbom - izbriše iz zakona".

"Pored toga, amandmanima pokušavamo da omogućimo prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, jer uslovi propisani Predlogom zakona takvi da obesmišljavaju mogućnost prodaje zemljišta našim poljoprivrednicima", rekao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, četiri amandmana se odnose na poboljšanje teksta, na uvođenje veće discipline kod lokalnih samouprava prilikom izdavanja zemljišta.

Kako je objasnio, prvih nekoliko amandmana koje će Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine uputiti Narodnoj skupštini Republike Srbije, su tehničke prirode.

Između ostalog, njima se predviđa obaveza ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine da traži od ministra finansija izveštaj o tome koje lokalne samouprave nisu poštovale procedure donošenja godišnjih planova. Dodao je da bi se takvim lokalnim samoupravama ukinuli novčani transferi, kao mera kazne zbog nepoštovanja zakona, što bi doprinelo efikasnijem radu lokala.

Amandmanima se predviđa obaveza obuhvatanja kompletnog poljoprivrednog zemljišta u postupku licitacije, kako pojedinci ne bi koristili "rupe" u zakonu.

Njima se predviđa i izmena procedure žalbe, kako bi one ubuduće stizale na vreme i kako sporost administracije ne bi bila prepreka u tome. Amandmanima se predlaže i izmena cene zemlje u postupku licitacije.

Dva najvažnija amandmana odnose se na mogućnost davanja 30 odsto zemlje u gradovima i opštinama na 30 godina pravnim licima. Predlogu zakona se zamera i što o tome odlučuje komisija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ocenjeno je i da to otvara koruptivni segment.

Poslednji amandman se odnosi na zabranu prodaje državne poljoprivredne zemlje. Kako je objašnjeno, Pokrajinska vlada se tome protivi bez obzira što se SSP-om Srbija na to obavezuje. Pokrajinska vlada će predložiti da se to pravo ograniči. Kao primer za potencijalna rešenja navedene su neke od zemalja EU koje su definisale da će kupovinu zemlje omogućiti nakon sedmogodišnjeg punopravnog članstva u EU.

Pokrajinska vlada je predložila šest amandmana na Predlog zakona i kako su ti amandmani usvojeni njih će, kao ovlašćeni predlagači, pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije braniti ili predsednik Pokrajinske vlade ili pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Izvor: Vebsajt Tanjug i RTV, 17.11.2015.
Izvodi iz vesti, Naslov: Redakcije