Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova manja 2,2 odsto


Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja 2022. godine iznosila je 47,8 milijardi dinara i manja je za 2,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja, prema podacima NBS.

U Izveštaju NBS za drugo tromesečje ove godine za sektor dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji navodi se da na promenu vrednosti neto imovine utiču neto uplate u fondove, isplate iz fondova i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja.

U drugom tromesečju ove godine ukupne uplate iznosile su 943,8 miliona dinara, članovi su povukli 947,9 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije u Izveštaju.

Struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije promenjena u odnosu na prethodni period.

Najveći udeo imale su državne obveznice, koje su činile 75,3 odsto ukupne imovine.

Od ukupnih uplata 38,4 odsto u drugom tromesečju ove godine odnosilo se na individualne uplate, 33,6 odsto na uplate poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 28 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Finansijski rezultati pokazuju da su na kraju 2021. godine, društva za upravljanje fondovima nastavila da ostvaruju dobit, piše u Izveštaju.

Sva društva su tokom 2021. godine ostvarila pozitivan rezultat, tako da je ukupna dobit svih društava iznosila oko 231 milion dinara, što je za oko 3,67 odsto više nego u 2020. godini, kada je ukupna dobit svih društava iznosila oko 223 miliona dinara.

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju drugog tromesečja 2022. godine poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, navodi se u Izveštaju NBS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 14.10.2022.
Naslov: Redakcija