Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAPREDAK SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ LISTI KONKURENTNOSTI: Srbija trenutno zauzima 65. mesto u grupi od 140 zemalja


Napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti ostvaren zahvaljujući povoljnijem makroekonomskom okruženju i stabilnosti finansijskog Sistema.

Prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, Srbija je, treću godinu zaredom, popravila svoju konkurentsku poziciju i trenutno zauzima 65. mesto u grupi od 140 zemalja. Kao i u prethodnoj godini, ostvaren je napredak u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja, čemu doprinose oba pokazatelja koji se prate u okviru ovog stuba - niska i stabilna inflacija, kao i smanjenje javnog duga. Po ostvarenoj inflaciji, Srbija je i u 2018. zadržala prvu poziciju, koju deli s još 73 zemlje. Najboljim ostvarenjem, prema kriterijumu inflacije, smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 4,0 odsto, s obzirom na to da se deflacija smatra podjednako lošom kao i visoka inflacija. Kada je reč o javnom dugu, Srbija je popravila svoju poziciju zahvaljujući tome što je javni dug smanjen ispod 60 odsto BDP-a, kao i zahvaljujući boljem kreditnom rejtingu zemlje.

Srbija je ostvarila značajan napredak i u okviru pokazatelja koji se odnose na finansijski sistem. Kada je reč o pokazateljima stabilnosti finansijskog sistema, napredak je postignut kod pokazatelja finansijskog zdravlja banaka, zahvaljujući makroprudencijalnoj politici koju primenjuje Narodna banka Srbije i očuvanoj finansijskoj stabilnosti, kao i kod pokazatelja učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima, zahvaljujući preduzetim sveobuhvatnim merama na rešavanju ovog pitanja. S pokazateljem adekvatnosti kapitala od preko 20 odsto Srbija se smatra tzv. najboljom svetskom praksom i nalazi se na prvoj poziciji, koju deli sa još 71 zemljom. Takođe, prema pokazatelju brzine kreditnog rasta, Srbija deli prvu poziciju s još 96 zemalja, s obzirom na to da je rast kredita u Srbiji i dalje ispod dugoročnog trenda, što znači da nije prekomeran i rizičan po očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Kada je reč o pokazateljima razvijenosti finansijskog tržišta, napredak je ostvaren kod pokazatelja dostupnosti sredstava finansiranja za mala i srednja preduzeća, kao i dostupnosti fondova preduzetnog kapitala.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 17.10.2018.
Naslov: Redakcija