Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANO PETO ZASEDANJE ZAJEDNIČKOG KONSULTATIVNOG ODBORA REGIONA EU: Peto zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU okuplja predstavnike lokalnih samouprava i regiona zemalja EU, dok Srbija ima status kandidata u ovom telu


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Branko Ružić, izjavio je, na Petom zasedanju Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU, koje se održava u Nišu, da je reforma javne uprave jedan od tri ključna kriterijuma za pridruživanje Srbije zajednici evropskih naroda.

Ružić je naglasio da opštine i gradovi imaju velike obaveze u pristupanju EU i da se zato, kroz reformu javne uprave, reformišu i lokalne samouprave kako bi njihove administracije bile što spremnije da odgovore na izazove.

Ministar je naveo da se reforma odnosi na efikasnost, ekonomičnost, bolje upravljanje resursima, ali i veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou.

Pojednostavili smo i ujednačili postupanje u 188 postupaka u gradovima i opštinama, digitalizujemo upravu da bi službenici brzo razmenjivali informacije i završavali poslove, ali i unapređujemo njihova znanja i veštine da bi što bolje prihvatili promene, rekao je on.

Prema njegovim rečima, poslednji izveštaj o napretku Srbije u procesu EU integracija konstatovao je napredak u ovim oblastima.

Ružić je ukazao na to da podršku za ove aktivnosti imamo i od Unije, koja nam pomaže na različite načine, a najznačajnija podrška dolazi kroz takozvanu sektorsku budžetsku podršku koja iznosi 80 miliona evra.

Veoma nam znači i podrška koju dobijamo kroz rad tela kao što su Zajednički konsultativni odbori regiona EU, jer je razmena iskustva sa lokalnim samoupravama iz evropskih zemalja veoma dragocena za naše opštine i gradove koji nose 75 odsto obaveza u pristupanju EU, rekao je ministar.

Peto zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU okuplja predstavnike lokalnih samouprava i regiona zemalja EU, dok Srbija ima status kandidata u ovom telu.

Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, od čega jednom u Briselu, a ovog puta zaseda i u Nišu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.10.2018.
Naslov: Redakcija