Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Spajanjem svih podataka u jednu elektronsku bazu, ovlašćeni službenici će biti u mogućnosti da po službenoj dužnosti pribave podatke za usluge građanima iz 11 različitih evidencija


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da izrada Nacrta zakona o Centralnom registru stanovništva predstavlja krunu svega što je urađeno u oblasti digitalizacije registara, a što je započeto donošenjem Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) 2016. godine.

Ružić je na okruglom stolu, održanom povodom predstavljanja pomenutog nacrta zakona, podsetio na to da je tada uvedena obaveza razmene dokumenata između službi uprave, umesto da iste donose građani.

On je istakao da je građanima obećano da će uprava svakim korakom ići dalje od one koja je bila prepoznata po dugim redovima, papirima, nelogičnim troškovima, po tome da je trošila i vreme i živce i da je uvek nedostajao jedan papir.

Ministar je naglasio da je od tada napravljen niz koraka koji su vodili ka stvaranju Centralnog registra stanovništva, sveobuhvatne evidencije sa svim podacima o građanima.

Prema njegovim rečima, spajanjem svih podataka u jednu elektronsku bazu, ovlašćeni službenici će biti u mogućnosti da, po službenoj dužnosti pribave podatke za usluge građanima iz 11 različitih evidencija i tako daleko brže, lakše i jeftinije završe ceo postupak.

Ružić je naveo da je plan da ovaj zakon bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja godine kako bismo započeli sa brzom implementacijom u narednoj godini, za šta je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu već uspostavila neophodnu hardversku infrastrukturu.

Ministar je najavio da će softverska infrastruktura biti uspostavljena i testirana tokom 2019. godine i dodao da će to biti prvi put da se 11 evidencija smešta u jedinstveni registar.

Prema njegovim rečima, to u softverskom smislu predstavlja poseban izazov za stručnjake Ministarstva, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, ali i za institucije koja sada vode ove registre.

On je objasnio da su to ministarstva unutrašnjih poslova i državne uprave, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Republički geodetski zavod i Lokalna poreska administracija.

Ružić je ocenio da je to prilika da naša IT zajednica potvrdi lidersku ulogu u regionu kada je u pitanju eUprava i IT sektor, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.10.2018.
Naslov: Redakcija