Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O NACIONALNOJ AKADEMIJI ZA JAVNU UPRAVU: Akademija će početi sa radom sredinom 2018. godine i očekuje se da će u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike


Svi službenici, i na republičkom i na lokalnom nivou, prolaziće kroz obuke na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, utvrđeno je Zakonom koji je 17. oktobra 2017. godine usvojila Narodna skupština Republike Srbije. U Vladi očekuju da će Akademija početi da radi sredinom iduće godine, te da će u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

Po Zakonu o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu službenici će, kroz opšte i posebne programe obuka, sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je tokom rasprave u parlamentu da službenik mora, pre svega, da pravilno primeni Zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani Srbije, ma gde god žive, bili u ravnopravnom položaju, što se sada ne dešava zbog, kako kaže, različitih procedura koje postoje u opštinama.

Ministar ističe da službenik mora da obavlja posao savesno i da radi u najboljem interesu svih građana, da poštuje pravila i služi za primer drugima, a da je na Vladi Republike Srbije da obezbedi uređen sistem koji će biti pravičan i koji neće demotivisati službenike, kao i da uvede mogućnost za napredovanje i nagrađivanje.

Akademija će biti otvorena i za građane koji ne rade u upravi, a žele da nauče više o radu javne uprave i bolje kontrolišu njen rad, kao i da prepoznaju neke aktivnosti.

Nadzor nad radom Nacionalne akademije za javnu upravu sprovodiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a na njenom čelu biće direktor.

Izvor: Vebsajt RTV, 17.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija