Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSKI SAVET ENERGETSKE ZAJEDNICE ODLOŽIO ODLUKU O KAZNENIM MERAMA PROTIV SRBIJE ZA 2017. GODINU: Odluka je doneta nakon što je Srbija usvojila obavezujući Akcioni plan o restrukturiranju Srbijagasa, u skladu sa Trećim energetskim paketom


Ministarski savet Energetske zajednice (EZ) odložio je za 2017. godinu odluku o kaznenim merama protiv Srbije, nakon što su vlasti u Beogradu usvojile obavezujući Akcioni plan o restrukturiranju Srbijagasa, u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Kako je saopšteno, Savet je utvrdio da je Srbija povredila propise o energetskoj zajednici jer nije ispoštovala obaveze iz Drugog energetskog paketa koji se odnosi na interkonekciju sa Kosovom i susedima.

"Ministarski savet je konstatovao i da Srbija ozbiljno i uporno krši svoje obaveze u sektoru gasa, ali je odložio uvođenje sankcija za 2017. godinu, pošto su srpske vlasti usvojile obavezujući Akcioni plan o restrukturiranju Srbijagasa, u skladu sa Trećim energetskim paketom", navodi se u saopštenju EZ.

Sekretarijat EZ je u najnovijem godišnjem izveštaju, objavljenom krajem septembra, objavio da Srbija nije ispoštovala obaveze iz Sporazuma EZ o razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, i da će zatražiti od Ministarskog saveta EZ za Jugoistočnu Evropu da donese mere o suspenziji određenih prava Srbiji.

Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač je da je Sekretarijat privremeno odustao od tog zahteva, pošto je Vlada Republike Srbije izrazila snažnu odlučnost za sprovođenje plana restrukturiranja te kompanije.

"Sekretarijat Energetske zajednice i Vlada Republike Srbije su imali intenzivnu komunikaciju u poslednjih nekoliko nedelja, u nastojanju da postignu mirno rešenje u pogledu slučaja protiv Srbije zbog izostanka razdvajanja operatera u sistemu transporta gasa", naveo je Kopač.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 14.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija