Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Pravo na naknadu prihoda po osnovu rođenja i nege deteta moći će da ostvare žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, koje samostalno obavljaju delatnost, kao i žene koje obavljaju ili su u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta, po osnovu ugovora obavljale privremene i povremene poslove


Nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom prvi put biće predviđeno da žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva na selu ima porodiljsku naknadu kao što imaju i druge žene, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"To je veliki iskorak i nešto što će, nadamo se, promeniti ne samo kvalitet života žene na selu već i odnos prema ženama na selu", rekao je ministar dodajući da se nada da će Nacrt zakona ući u javnu raspravu do kraja 2016. godine.

Navodeći da će iduće godine zakon sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u Parlamentu, ministar je podsetio da su među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava 17 odsto žene.

"Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Hajde da menjamo stvari", rekao je ministar dodajući da zajedničkom akcijom možemo da učinimo da i život na selu bude bolji, a "u meri u kojoj život na selu bude bolji biće bolje i svakom građaninu".

Kako kaže, položaj žena na selu nešto je o čemu država mora da vodi računa, jer selo je sačuvalo Srbiju, a "ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena".

Primetio je, međutim, da žene na selu ne mogu da se pohvale da imaju isti pristup zdravstvenoj zaštiti, penzionom osiguranju, kulturnim događajima, a to je, tvrdi, nešto na čemu država mora da radi.

"Položaj žena na selu je veoma specifičan, ona je i majka i radnik, suočena je sa svim ekonomskim problemima a vrlo često i sa predrasudama, zato Ministarstvo rada predlaže novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene", zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, E. Dn., 17.10.2016.
Naslov: Redakcija