Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Agencije koje su uzele avanse novac moraju da vrate najkasnije do januara 2022. godine u slučaju da putnici ne iskoriste aranžmane


Predstavnici turističkih agencija iz Srbije već dva i po meseca ne uspevaju da odu u Grčku i razgovaraju sa partnerima o nerealizovanim odmorima koji su odloženi za sledeću godinu. Država je i u ovoj zemlji propisala da oni koji su uzeli avanse novac moraju da vrate najkasnije do januara 2022. godine u slučaju da putnici ne iskoriste aranžmane. Međutim, agencije bi trebalo da preuzmu vaučere od grčkih partnera i dogovore detalje za sledeću sezonu.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija "Juta" će zbog toga ovih dana pokušati da preko ambasade Grčke dogovori sastanak sa partnerima, ali se čeka i formiranje nove vlade Srbije kako bi o ovoj temi razgovarali i sa resornim ministarstvom.

- Cilj je da dobijemo garanciju da su Grci dobili novac kroz avanse uplaćene za ovu sezonu i da su u obavezi da taj novac vrate. To su sve ugovori sa privatnim vlasnicima, a ne sa kompanijama, zbog čega može da nastane problem u slučaju da oni sledeće godine prodaju objekat ili jednostavno ne budu radili sledećeg leta. Većina agencija za sada nema ni potpisane ugovore za sledeću sezonu, a to takođe može da bude problem ukoliko se na vreme ne završi - kaže Aleksandar Seničić, direktor "Jute". Problem je, kažu u agencijama, što ni sa kim ne mogu da razgovaraju, a niko ni službeno ne može da uđe u Grčku da bi eventualno dogovorio sve detalje.

Novac koji je uplaćen za sada nije ugrožen, ali da bi bili sigurni, objašnjavaju, moraju da dobiju i garanciju za to. Na osnovu potpisanih ugovora za ovu sezonu van Srbije je uplaćeno oko 100 miliona evra, 80 miliona samo u Grčku. Deo novca koji je uplaćen u Italiju i Španiju siguran je, jer je reč o ugovorima sa hotelima, a oni čak i da se prodaju, ugovorne obaveze ostaju novom vlasniku.

- Sa Grčkom je problem jer su ugovori potpisani mahom sa privatnim licima i zato je važno da dogovorimo sve detalje kako ne bismo imali problema. Imamo najave da pojedini vlasnici objekata za smeštaj sledeće godine neće ni raditi ili nameravaju da prodaju nekretnine. U tom slučaju mi moramo da se dogovorimo kako da rešimo problem smeštaja putnika ili vraćanja novca, ali to je sve nedefinisano dok nismo u mogućnosti da otputujemo u Grčku - kaže Seničić.

On dodaje da agencije moraju da na vreme dogovore sledeću sezonu, bez obzira na neizvesnost koju imaju zbog epidemiološke situacije. Direktor "Jute" smatra da bi bilateralni sastanak dveju država ipak mogao najbolje da reši problem, jer ipak je reč o novcu građana Srbije.

Agencije su kao i uvek do sada novac od građana uplaćivale partnerima kroz avanse. Oko 90 odsto aranžmana prema svim destinacijama u Evropi uopšte nije realizovano, a dogovoreno je da se ta putovanja odlože do sledeće sezone. Agencije bi, kažu, želele da putnici iskoriste uplaćena letovanja, ali ih sada brine šta će se dogoditi ukoliko recimo Grci potpišu ugovore sa drugim državama za sledeću godinu. Zato i žele da se na vreme osiguraju da će u tom slučaju novac biti vraćen na vreme.

Iako je epidemiološka situacija u Evropi u ovom trenutku zabrinjavajuća i neizvesno je da li će putovanja biti moguća, domaći putnici se već sada raspituju za zimske aranžmane. U agencijama kažu da je to za sada zanemarljiv broj i da je reč o putnicima koji su ranijih godina navikli da uplaćuju aranžmane u ovo vreme zbog popusta. Seničić kaže da u ovom slučaju ne važe zamenski vaučeri, ukoliko putovanje ne bude moguće, nego su agencije dužne da vrate novac.

- Potrebno je da se prilikom uplate informišu o tome kakve uslove agencija nudi i da se obavezno raspitaju o uslovima osiguranja od otkaza putovanja. Takođe je važno da pitaju da li agencija naplaćuje stvarne troškove ukoliko se putovanje otkaže i o kom iznosu je reč, kako kasnije ne bi bilo iznenađenja - kaže Seničić.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 15.09.2020.
Naslov: Redakcija