Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: Neophodna digitalizacija fiskalnog sistema, zakonsko regulisanje fleksibilnih oblika rada i uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta


Unapređenje sistema fiskalizacije kroz digitalizaciju, zakonsko regulisanje fleksibilnih oblika rada i uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta kako bi se povećala predvidivost poslovanja glavni su prioriteti za koje će Savez za fer konkurenciju u NALED-u zalagati kod nove Vlade i na kojima će raditi u naredne dve godine, izjavio je novi predsednik Saveza Ivan Miletić, na svečanom zasedanju ovog tela.

Kao jedan od prioriteta istaknuto je i dalje unapređenje kontrolnog mehanizma - inspekcijskog nadzora. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je cilj da se do 2022. izradi plan ukrupnjavanja inspekcija u 13-15 samoodrživih inspektorata, čime bi se povećala njihova autonomija i efikasnije koristili ljudski i materijalni resursi.

- Uvođenjem jedinstvenog elektronskog sistema eInspektor efikasnost je već značajno unapređena, a kroz ukrupnjavanje u samoodržive inspektorate mogli bi da dobijemo službe u rangu evropskih zemalja. Podsetiću i da je od marta uveden jedinstveni Kontakt centar, gde građani i privreda na jednom mestu mogu da prijave uočene nepravilnosti za bilo koju od 44 inspekcije. U prvih pet meseci upućeno je 6.400 poziva, a najviše zbog povećanja cena proizvoda, nezakonitih otkaza, neizdavanja računa - rekao je Ružić.

Na sednici je rečeno da su najveća postignuća pored efikasnijeg inspekcijskog nadzora, reforma paušalnog oporezivanja, uvođenje eFakture, reforma sezonskog zapošljavanja, promocija bezgotovinskog plaćanja i početak rada na poreskom rasterećenju zarada.

Takođe, istaknuto je i da je ovo peta godina sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a do uvođenja vanrednog stanja usvojeno je u potpunosti ili delimično 50% mera predviđenih tim dokumentom. U narednom periodu, važno je ubrzano raditi na primeni preostalih mera, a kao prve su najavljene proširenje Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018) i fiskalna lutrija.

Savez za fer konkurenciju osnovan je kao prvo radno telo u NALED-u i prvi primer institucionalizovanog javno-privatnog dijaloga kroz Vladinu stručnu grupu za suzbijanje sive ekonomije. Okuplja 36 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i civilnih organizacija.

Članovi Saveza za fer konkurenciju izabrali su novo rukovodstvo ovog tela. Naredne dve godine Savez će voditi Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova u kompaniji Philip Morris Services, dok će potpredsednici u novom sazivu biti Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Igor Lončarević, partner u kompaniji KPMG i Zoran Daljević, direktor predstavništva Atlantic grupe.

Izvor: Vebsajt Novosti, A.B., 15.09.2020.
Naslov: Redakcija