Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ: Nakon uvođenja strogih mera protiv širenja COVID-19, broj radnih sati u Srbiji opao je za oko 14,8 procenata tokom drugog kvartala


Pandemija koronavirusa izazvala je tokom drugog tromesečja 2020. godine u Srbiji smanjenje broja radnih sati ekvivalentnom gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Uprkos tome, zbog "najizdašnijeg i najsveobuhvatnijeg ekonomskog paketa među ekonomijama zapadnog Balkana", uspešno je obuzdano širenje siromaštva, navodi se u izveštaju EBRD-a i Međunarodne organizacije rada Organizacija (ILO).

Nakon uvođenja strogih mera protiv širenja COVID-19, broj radnih sati u Srbiji opao je za oko 14,8 procenata tokom drugog kvartala.

Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi očuvanja zaposlenosti obustave, moglo bi da dođe do masovnih otpuštanja, upozorava studija.

Izveštaj identifikuje sektore u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku od gubitka posla, poput trgovine na veliko, trgovine na malo, smeštaja, transporta, usluga, šumarstva, ratarske i stočarske proizvodnja.

Od te radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a preko 267.000 neformalnih zaposlenih.

Kriza je najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, jer je preko četvrtine potpuno prestalo sa radom.

Barbara Rambusek, direktorka EBRD-a za rodnu i ekonomsku inkluziju, rekla je da izveštaj ne samo da ističe uticaj pandemije na srpsko tržište rada, već i daje konkretne i dragocene savete o tome kako se treba nositi sa izazovima sa kojima se suočavamo.

"Pozdravljamo posvećenost vlasti u Srbiji uključivanju u ovaj proces i (pozivamo ih da) najbolje iskoriste nalaze studije. Za nas je takođe ohrabrujuće videti kako naša brza savetodavna podrška već uveliko menja stanje tamo gde je (implementirana)", rekla je Rambusek.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 16.09.2020.
Naslov: Redakcija