Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O BOJI I NAČINU OZNAČAVANJA VOZILA I PLOVILA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE: Nadležni tvrde da komunalna milicija ima pravo na policijsku sirenu, a stručnjaci ukazuju da je to suprotno Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima


Da li Komunalna milicija ima pravo da na svojim službenim vozilima ima policijsku sirenu, pitanje je koje je pre nekoliko dana zapalilo društvene mreže. Dok nadležni tvrde da je sve po propisima, stručnjaci uveravaju da postoji i "druga strana medalje".

Nedavno je, naime, Beokom servisu upućeno pitanje "Zbog čega Komunalne milicija ima policijsku sirenu". Nedugo zatim stigao je odgovor Sekretarijata za poslove komunalne policije u kome se detaljno objašnjava kakvu opremu po zakonu koriste komunalci.

- Odlukom o boji i načinu označavanja vozila i plovila i opremi Komunalne policije ("Sl. list grada Beograda", br. 6/2010), propisano je da opremu vozila Komunalne policije čini svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotaciona svetla ili od dva izvora treptućeg svetla žute boje integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "Komunalna policija" i koja može biti opremljena i uređajem s mogućnošću ispisivanja naređenja, ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina s mikrofonskom kombinacijom, kao i ugrađen kolski radio-uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje korisni Komunalna policija - stoji u odgovoru.

Međutim, u međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji kaže da "nije baš siguran da je takva Odluka u skladu sa važećim zakonom".

- Nisam siguran da je citirana odredba gradske Odluke kao podzakonskog akta u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 - dr. zakon, 87/2018 i 23/2019). Pravo na takvu zvučnu signalizaciju imaju samo vozila vojske, policije, vatrogasaca, Hitne pomoći, BIA i VBA (član 106. i 108. ZOBS) - stoji u odgovoru Okanovića.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R., 15.09.2019.
Naslov: Redakcija