Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DUALNOM MODELU STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU: Studenti za vreme studiranja nisu zaposleni u kompanijama nego su u procesu učenja, ali će biti plaćeni. Zakonom je predviđeno da to bude najmanje 50 posto osnovne plate. Studenti imaju mogućnost da se predomisle i ako im ne odgovara dualni sistem studiranja da se prebace na klasični oblik studija


Pored dualnog obrazovanja u srednjim školama sada se otišlo i korak dalje pa će dualno obrazovanje biti uvedeno i na fakultetima. Učenje koje podrazumeva i rad biće za studente teži i zahtevniji put, ali će akademci brže dolaziti do posla.

Gabrijela Grujić pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje kaže da je ovo sjajna vest za budućnost mladih Srbije, jer će posle ovakvog modela i načina studiranja moći odmah da se zaposle i ostanu u Srbiji.

"Moj lični stav je da će u saradnji sa poslodavcima i na učenju kroz rad kao sublimaciju i sticanje veštine upravljanja znanjima njihov kvalitet znanja omogućiti njihovu budućnost", ističe Grujić.

Nakon ovakvog vida studiranja, koji zapravo jeste teži način studiranja, studenti se mogu odmah zaposliti u kompanijama u kojima su boravili na učenju kroz rad, ali mogu da se opredele i za pokretanje svojih sopstvenih preduzeća, da rade u nekim drugim kompanijama.

"Kreiranje ovakvog jednog zakona govori o vrednovanju na najvišem nivou Vlade Republike Srbije koliko je bitno da ovakav način studiranja i ovakav model sticanja znanja ne ponudi samo učenicima srednjih škola nego da ponudi svim našim mladima na visokim strukovnim studijama i akademskim studijama", kaže pomoćnica ministra prosvete.

Prema njenim rečima, veoma je bitno da pokrijemo celokupni sistem zato što dualnost, odnosno učenje na dva mesta postaje filozofija obrazovanja za 21. vek.

Jedna od prednosti dualnog obrazovanja je što će mladi raditi u struci. Ranije, kada završe fakultet ne rade u svojoj struci, rade poslove za koje su manje kvalifikovani. Dualno obrazovanje će stvari promeniti na bolje. Podeljeno je 450 sati aktivnog rada na vežbama i predavanjima na fakultetima a 450 sati na rad u kompanijama.

Studenti za vreme studiranja nisu zaposleni u kompanijama nego su u procesu učenja, ali će biti plaćeni. Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju je predviđeno da to bude najmanje 50 posto osnovne plate. Ako su poslodavci zainteresovani da stimulišu studente oni mogu da daju više. Na ovakav način se štiti kvalitet sticanja znanja.

Studenti imaju mogućnost da se predomisle i ako im ne odgovara dualni sistem studiranja da se prebace na klasični oblik studija.

"Dualni način studiranja na način na koji je kreiran inspiriše poslodavce i kompanije da dolaze u Srbiju i otvaraju svoja vrata mladim ljudima i sarađuju sa njima", objašnjava Gabrijela Grujić.

Sam fakultet ugovara sa kojim će firmama sarađivati. Praksa postaje deo studijskog programa. Student može da radi samo posao za koji se školuje. Dualno obrazovanje kreće od sledeće akademske godine.

Izvor: Vebsajt RTS, 15.09.2019.
Naslov: Redakcija