Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GODIŠNJE ZASEDANJE 62. GENERALNE KONFERENCIJE MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA ATOMSKU ENERGIJU (MAAE) U BEČU


Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, koja, kao šef delegacije Republike Srbije, učestvuje na godišnjem zasedanju 62. Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) u Beču, istakla je da će Republika Srbija nastaviti da pruža snažnu podršku globalnim naporima međunarodne zajednice, usmerenim na jačanje efikasnih mehanizama u borbi protiv nedozvoljene trgovine nuklearnim materijalima i drugim izvorima zračenja.

Gojković je, obraćajući se Generalnoj konferenciji, naglasila da zaštita zdravlja, zaštita životne sredine i obezbeđivanje uslova da se nuklearna energija koristi isključivo u miroljubive svrhe i za postizanje globalnog mira, prosperiteta i za dobrobit budućih generacija, ostaju prioritetni ciljevi naše zemlje.

Gojković je istakla da je Srbija ostvarila napredak u ovoj oblasti i da je za godinu dana donela tri važna zakona, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Sporazum o primeni garantija, uz Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja, što je ubedljiv dokaz značaja koji naša zemlja pridaje snažnom suprotstavljanju nuklearnom terorizmu, naglašavanju značaja nuklearne bezbednosti i aktivnostima u pravcu podizanja svesti o značaju nuklearne bezbednosti.

Gojković je napomenula da je Srbija donela Zakon o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i Zakon o potvrđivanju Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja isluženim nuklearnim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom i usvojila Plan za delovanje u slučaju akcidenta. Predsednica Parlamenta je ukazala da je na taj način postavljen pravni osnov za unapređenje i proširenje učešća naše zemlje u implementaciji mera nuklearne sigurnosti na globalnom nivou.

Gojković je istakla da Srbija ostaje privržena jačanju svog nacionalnog pravnog i regulatornog okvira u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim standardima i pravom Evropske unije.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 17.09.2018.
Naslov: Redakcija