Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PEKINGU POTPISAN UGOVOR O STRATEŠKOM PARTNERSTVU ZA RTB "BOR" I VIŠE DRUGIH VAŽNIH EKONOMSKIH SPORAZUMA


U prisustvu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, u Pekingu je potpisan Ugovor o strateškom partnerstvu za RTB "Bor", kao i više drugih važnih ekonomskih sporazuma, među kojima je i sporazum o ulaganju u Zrenjanin, vredan gotovo milijardu dolara.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB "Bor" i kompanije "Ziđin" potpisao je ministar energetike i rudarstva, Aleksandar Antić, dok je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije "Šiđadžuang Džij" potpisao ministar finansija Siniša Mali.

Mali je istovremeno potpisao i Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i "Šandong" provincijske transportne grupacije, kao i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije "Landžou Guantung".

Pored toga, ministar finansija je potpisao i Ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije "Huavei".

On je ocenio da je danas važan dan za građane Srbije jer je potpisano pet velikih ugovora.

"Ugovor o preuzimanju RTB ‘Bor‘ je investicija od 1.460 milijardu dolara, koliko će stići u Bor u narednih šest godina. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije, od 2006. do 2009, uspeli smo da pronađemo partnera koji će sa Vladom Srbije strateški razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće", rekao je ministar.

On je ukazao na to da je potpisan i ugovor sa kompanijom "Šandong Linglong" o izgradnji nove fabrike guma u Zrenjaninu, koja predstavlja investiciju od gotovo milijardu dolara.

Takođe, kako je naglasio, potpisan je ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink-oksid u Zrenjaninu, što je investicija vredna oko 80 miliona evra, koja će otvoriti 280 radnih mesta u tom gradu.

“Ugovor sa kompanijom "Huavei" se odnosi na uvođenje video-nadzora u našoj zemlji”, rekao je Mali, dodavši da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednici Srbije i Kine iskoristi za razgovor o novim investicijama.

On je preneo da će biti potpisan važan ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči, koji će se prostirati na preko 300 hektara.

“Potpisujemo sporazum sa kompanijom CRBC, koji potpuno menja perspektivu Srbije. Veliki broj kineskih kompanija donosi odluku da investira u Evropi. Sa ovim parkom, koji će biti prvi te vrste na Starom kontinentu, u Srbiju će dolaziti desetine novih kompanija, što su hiljade novih radnih mesta”, objasnio je Mali.

Članovi delegacije Srbije, koji se nalaze u pratnji predsednika Aleksandra Vučića u poseti Pekingu, razgovarali su s direktorom Agencije za razvoj međunarodne saradnje Kine Vang Sijaotaom o tekućim i budućim projektima koji povezuju dve zemlje.

Takođe, bilo je reči i o infrastrukturnim projektima u Srbiji koje su kineske kompanije počele da rade ili tek treba da to učine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.09.2018.
Naslov: Redakcija