Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Efikasna primena Zakona podrazumeva česte kontrole u neregistrovanim privrednim društvima. Inspektori treba da deluju preventivno, da budu servis privrede i legalnim privrednim subjektima pomognu da efikasnije posluju


U proseku, kod svakog srpskog privrednika, inspektor uđe šest puta godišnje. Najčešća primedba privrednika je da inspektori kontrolišu iste firme, koje poštuju propise, dok im promiču oni koji nelegalno posluju.

To pokazuju i podaci istraživanja Privredne komore Srbije, prema kojima su inspekcije proveravale rad svega tri odsto neregistrovanih firmi. U skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015), na meti čestih kontrola treba da se nađu oni koji rade u sivoj zoni i izbegavaju plaćanje poreza.

Održan je susret privrednika i predstavnika inspekcijskih službi, kako bi se otklonile sve nejasnoće sa Zakonom koji privrednike najviše brine.

"Imate situaciju da privrednik koji počinje da radi i koji želi da radi, nema od koga da dobije informaciju šta su zakonski propisi koje mora da poštuje. Inspekcije se stalno vraćaju na to - imate advokata, imate računovođu, pa savetnika. Ali suština je da se privrednicima omogući jednostavan način dolaženja do informacija", izjavio je privrednik Aleksandar Vasić.

Jedan od ciljeva inspekcijskog nadzora jeste i smanjenje sive ekonomije - trećina srpske privrede je u nelegalnim tokovima. Od januara do aprila ove godine registrovano je 8.065 radnika na crno, od kojih su poslodavci po nalogu inspekcije zaposlili 7.579 radnika. Ipak, minimalan je broj preduzeća koja su se registrovala posle kontrola.

"Ono što je problem u Srbiji jeste da kada i inspekcijski organi kvalitetno obave svoj posao i podnesu prijave protiv neregistrovanih privrednih subjekata za neregistrovanu prodaju ili nedozvoljeno postupanje, imate veoma blagu i tužilačku i sudsku odluku u takvom procesu", rekao je Žarko Malinović iz PKS.

Uz oštrije kazne za nelegalno poslovanje, jedna od mera za suzbijanje sive ekonomije, jeste i smanjenje nameta za privredu.

"Mi imamo veoma visoke stope poreza i doprinosa na zarade, koji negde jesu neki od osnovnih razloga zašto se kompanije odlučuju da radnike ili ne prijave ili prijave na minimalac", rekao je Malinović.

Efikasna primena Zakona podrazumeva česte kontrole u neregistrovanim privrednim društvima. Inspektori treba da deluju preventivno, da budu servis privrede i legalnim privrednim subjektima pomognu da efikasnije posluju.

Izvor: Vebsajt N1, Vojislav Stevanović, 14.09.2017.
Naslov: Redakcija