Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU FINANSIRA TESTOVE KVALITETA PROIZVODA ZA ISTOČNU EVROPU


Evropska unija dotiraće u zemljama članicama testove koji otkrivaju neprihvatljivu, ali rasprostranjenu praksu nadnacionalnih kompanija da na tržišta postkomunističke Evrope šalju proizvode slabijeg kvaliteta, saopštila je evrokomesarka pravde i zaštite potrošača Čehinja Vjera Jourova.

"Ja želim da rezultati tih testova budu što vidljiviji i da sve opet ne propadne zato što nema para. Interes za testiranje imaju Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska a možda i Slovenija. Iz baltičkih zemalja imamo signale da bi se kod njih testirao prašak za pranje veša i kozmetika", ukazala je Jourova na sednici Odbora za poljoprivredu donjeg doma češkog parlamenta u Jihlavi.

EU će za borbu protiv duplih aršina i za to da istočna Evropa prestane da bude, kako upozoravaju njeni političari, kanta za smeće Zapada, izdvojiti dva miliona evra.

"Prema našem pravnom tumačenju, radi se o nepoštenoj poslovnoj praksi i već sada imamo instrumente da je kažnjavamo. Najbrže rešenje jeste preciziranje evropske legislative u oblasti borbe protiv nepoštene trgovinske prakse. Nacionalnim organima članica predaću metodologiju i ako budu išli slučaj od slučaja, mislim da ćemo već naredne godine videti koliko se menjaju stvari", ukazala je Jourova.

Premijeri zemalja Višegradske grupe, koji su duplim aršinima posvetili i jedan svoj samit početkom godine, izvršili su pritisak na Evropsku komisiju da se pozabavi činjenicom da se na tržištu postkomunističkih članica pojavljuju proizvodi nadnacionalnih kompanija u osiromašenoj i manje kvalitetnoj verziji nego za Zapad, pod istim imenom i u istom pakovanju.

Na kraju je nakon sastanka ovog leta sa slovačkim premijerom Robertom Ficom postojanje problema i da EU mora da ga rešava i na evropskom nivou dopustio i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Šef Evropske komisije je u svom govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu ukazao da Česi moraju da imaju u čokoladama koje im zapadne kompanije prodaju istu količinu kakaa, Slovaci u prerađevinama od ribe istu količinu ribljeg mesa, a Mađari u prerađevinama isto toliko mesa koliko i zapadni Evropljani.

Češka i Slovačka uz podršku Mađarske i Poljske postavile su problem duplih aršina kao politički problem da nadnacionalne kompanije od novih Evropljana prave građane nižeg reda kada im nude škart hranu i proizvode kakve se ne bi usudili da ponude na tržištima Zapada.

Izvor: Vebsajt N1, 14.09.2017.