Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IPARD FONDOVI: Predstavnici Evropske komisije, 26. novembra 2017. godine, proveravaju spremnost Srbije za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa i povlačenje 175 miliona evra za ruralni razvoj


Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (EK) doći će u Beograd 26. novembra 2017. godine. Dolaze kako bi utvrdili da li je Srbija otklonila sve prepreke za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa i da li je spremna da povuče i u narednih nekoliko godina rasporedi 175 miliona evra namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je rekao da je nakon dve nedavne kontrole spoljnih revizora dato pozitivno mišljenje o uspostavljanju celokupnog sistema za realizaciju IPARD-a, ali poslednju reč daje Generalni direktorat EK na kojem je da oceni da li sa Srbijom može da se zaključi finansijski ugovor o ovom programu.

Podsetio je na to da je završena adaptacija zgrade Srbijašuma u Beogradu te da je ona potpuno osposobljena za rad Uprave za agrarna plaćanja, koja će sprovoditi IPARD program u Srbiji.

Prema njegovim rečima, zadovoljen je i uslov koji se odnosi na broj i stručnost zaposlenih u toj instituciji, a gotovi su i pravilnici koji detaljnije definišu IPARD program.

Nedimović je rekao da je urađen i referentni cenovnik robe, odnosno opreme koju će poljoprivrednici na konkursima iz IPARD programa nabavljati, da je zakonodavni okvir usklađen, kao i da se uspostavlja sistem podrške banaka preko kojih će poljoprivrednici obezbeđivati novac za finansiranje investicija dok projekte ne završe, odnosno dok im novac iz IPARD-a ne stigne.

Kako je ministar ranije izjavio, očekuje se da prvi pozivi budu raspisani krajem ove godine. U prvoj tranši kredita poljoprivrednicima će biti dodeljeno 15 miliona evra, od 175 miliona koliko vredi ceo program.

Izvor: Vebsajt B92, 15.09.2017.
Naslov: Redakcija