Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA PROIZVODNJE MEDIJSKIH SADRŽAJA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA U 2015. GODINI PRODUŽEN DO 30. SEPTEMBRA 2015. GODINE: PRAVO UčEšćA IMAJU SAMO IZDAVAčI čIJI JE MEDIJ UPISAN U REGISTAR MEDIJA


Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini produžen je do 30. septembra 2015. godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Saša Mirković, dodajući da je projektno finansiranje medija ogroman iskorak iz sistema javnog finansiranja.

Kako je naveo, za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljeno je 45 miliona dinara.

Namena konkursa je sufinansiranje medijskih sadržaja, koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana, zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije, unapređivanju pravne i socijalne države, slobodnom razvoju ličnosti i zaštiti dece i mladih.

Sredstva su namenjena i medijskim sadržajima koji doprinose razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva, obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoju nauke, sporta i fizičke kulture, zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi i unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma, navodi se u saopštenju.

Pravo učešća na konkursu imaju samo izdavači čiji je medij upisan u Registar medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre.

Pravo učešća nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda, kao ni pravna lica koja su dobila sredstva na prethodnom konkursu koji je raspisalo Ministarstvo u 2015. godini.

Prema Mirkovićevim rečima, do kraja avgusta 2015. godine 84 lokalne samoupravne su raspisale konkurs za projektno finansiranje medija po novim pravilima, to nije učinilo 60 loklnih samuprava, dok je u 28 opština sprovedena privatizacija lokalnih medija.

Govoreći o privatizaciji medija, Mirković je rekao da je prvi krug privatizacije doneo nove vlasnike u 22 medija, a da je za preostale medije raspisan drugi krug koji po Zakonu o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 58/2015 - dalje: Zakon) treba da bude okončan do 31.oktobra 2015. godine.

Šef misije OEBS u Srbiji, Peter Burkhart, je rekao da Zakon omogućava da država pomogne da mediji izveštavaju o temama od javnog interesa, dok istovremeno sprečava promovisanje interesa političkih i ekonomskih krugova, koji žele da utiču na nezavisnost uređivačke politike.

Podvukao je i značaj podrške lokalnim medijima, posebno onim na jezicima nacionalnih manjina, jer finansijski opstanak takvih medija predstavlja veliki izazov.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština, Zoran Perišić, ukazao je da lokalne samouprave odavno nisu bile suočene sa ovako kompleksnom temom kao što je sufinasiranje medija. On je istakao da je pravovremeno informisanje građana obaveza medija, ali i lokalne samouprave koje treba na transparentan način da podrže medije.

Zbog novog načina finansiranja medija planiranje novog budžeta lokalnih vlasti dobija na značaju, smatra Perišić dodajući da se lokalne administracije uveliko pripremaju za ovaj proces.

Izvor: Vebsajt Tanjug, Redakcija, 17.09.2015.