Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Mediji koje je osnovala država, pokrajina ili lokalna samouprava imali su rok do 13. septembra 2014. godine da podnesu inicijativu za pokretanje postupka privatizacije, a 1. jul 2015. godine je rok završetka


Pored Tanjuga, inicijativu za privatizaciju dostavila su javna preduzeća koja izdaju lokalne medije - Informativni centar Kosjerić, Radio-televizija opštine Kovačica, Radio Beočin, Ivanjički radio, Informativni pres centar opštine Vladičin Han.

U postupak privatizacije ušli su i Informativno javno preduzeće Preševo, Radio Ćićevac, Informativni centar Odžaci, Javno preduzeće štampa, radio i film Bor i Kulturno informatiovni centar Mladost iz Futoga.

  • Mediji koje je osnovala država, pokrajina ili lokalna samouprava trebalo je da do 13. septembra podnesu inicijativu za pokretanje postupka privatizacije, proističe iz novog Zakona o javnom informisanju i medijima.

Odluku o metodu privatizacije Agencija za privatizaciju će doneti u roku od 90 dana od dana podnošenja inicijative.

  • Rok za privatizaciju medija u vlasništvu države, pokrajine i lokalne samouprave je 1. jul iduće godine, a od tog dana biće zabranjeno finansiranje medija iz javnih prihoda. Umesto toga, biće uveden princip projektnog finansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do 1. jula 2015. godine, njihov kapital će biti prenet zaposlenima i to bez naknade, predviđeno je Zakonom.

Ako zaposleni, međutim, ne budu prihvatili besplatne akcije svojih medija, to glasilo će prestati da postoji i biće brisano iz Registra medija.

Izvor: Tanjug