Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI: Posle smrti davaoca reproduktivne ćelije se ne mogu upotrebiti radi pravljenja embriona


Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Ana Mladenović Marković (46) ne može da koristi svoje embrione, pošto joj je suprug preminuo i embrione dodelio privatnoj klinici “Medigrup”. Prema Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ("Sl. glasnik RS", br. 40/2017 i 113/2017 - dr. zakon) (BMPO) embrioni sada treba da se unište.

Ana je od muževljeve smrti u januaru 2021. godine vodila pravnu borbu da sačuva svoje embrione, koje bi iskoristili u postupku vantelesne oplodnje da on nije preminuo od posledica koronavirusa.

Klinika koja je čuvala embrione sada mora da ih spali, prema Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

“Sudija je ignorisala preporuke Višeg suda koji je poništio njenu prvostepenu presudu i ponovo je, pre dva dana, oduzela moje embrione i dala ih privatnoj klinici da ih spale. Doslovce ih je pitala: ‘Šta ćete uraditi sa embrionima, ako ih ne vratim gospođi Mladenović Marković?’, a advokatica je rekla: ‘Spalićemo ih’. Mislila sam da nema šanse da će to stvarno da urade, ali oni su vrlo odlučni. Kada je prošle godine moj slučaj otišao na Viši sud, presuđeno je u moju korist jer je rečeno da je u pitanju imovinski zahtev. Tada je rečeno da sam vlasnik tih embriona i da sam ih sudskim putem nasledila, da nemaju pravo da mi ih oduzimaju, niti smeju da dovode u pitanje sudsku odluku koju je potpisao sudija Trećeg suda i da ne mogu da citiraju Zakon o BMPO jer nema veze sa ovim slučajem. Tražim moju imovinu da je čuvam gde i kako ja hoću”, kaže Ana.

Međutim, ova presuda je poništena.

“Sudija Prvog osnovnog suda je ignorisala sudsko veće, trojicu starijih kolega, koji su joj pritom nadređeni, a to je u pravosuđu presedan. To govori da se verovatno radi o osobi koja je pod nečijim uticajem, da ne odlučuje samostalno ili je prosto nedorasla svom poslu. Drugi put joj je vraćen slučaj na odlučivanje, tačnije da ispravi presudu i ona je ponovo ignorisala i citirala Zakon o BMPO u kojem stoji da se embrioni donora uništavaju. Objašnjavam već devet meseci da mi nismo donori već vlasnici, ali ona i dalje citira taj Zakon i presuđuje da se spale. Sada se slučaj ponovo vraća na Viši sud, koji će dati definitivnu odluku, a moj advokat piše žalbu. Ne znam koliko ću čekati na odluku, ali ako ne bude promenjena, moji embrioni odoše u vatru”, priča Ana.

Ana Mladenović Marković je posle smrti supruga od privatne klinike “Medigrup” tražila da joj vrate njena dva embriona, kako bi mogla da ode na vantelesnu oplodnju i ima još dece, jer to je ono što su ona i njen pokojni suprug želeli. Međutim, klinika je planirala da embrione uništi u skladu sa Zakonom o BMPO.

Država do sada Ani nije pomogla, niti je bilo naznaka pomoći.

“Želeli smo i pokušavali da proširimo našu porodicu, da naša ćerka, koju smo dobili prirodnim putem, dobije brata i (ili) sestru. Međutim nakon njegove smrti, meni su ta dva embriona, koliko ih tamo ima, oduzeta i osporavaju mi pravo na njih, jer su po našem Zakonu o BMPO neophodni potpisi oba partnera kako bismo dobili svoje embrione”, ispričala je Ana krajem prošle godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 15.08.2023.
Naslov: Redakcija