Zastava Bosne i Hercegovine

BILATERALNI SPORAZUM ILI MEMORANDUM O UZAJAMNOM PRIZNAVANJU I ZAMENI VOZAČKIH DOZVOLA BEZ POLAGANJA ISPITA: Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, a uskoro bi takav sporazum trebalo da bude potpisan i sa Italijom


Kina je poslednja zemlja u nizu s kojom je potpisan sporazum koji omogućava zamenu srpske vozačke dozvole bez polaganja teorijskog i praktičnog ispita.

Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako državljani naše zemlje koji odu na rad u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru. Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom.

Zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i SR Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj. Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Ministar unutrašnjih poslova nedavno je razgovarao sa ambasadorom Italije Karlom Loom Kašom i o sporazumu o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan. Sporazum između Italije i Srbije o zameni vozačkih dozvola istekao je 8. aprila 2018. i više nije moguće vršiti zamenu srpske vozačke dozvole za italijansku do potpisavanja novog sporazuma.

Izvor: Vebsajt Naši u svetu, 16.08.2021.
Naslov: Redakcija