Zastava Bosne i Hercegovine

NBS SAVETUJE OPREZ PRI PLAĆANJU KARTICOM PREKO INTERNETA: Posebno obratiti pažnju da ne odobrite isplatu sa svog računa bez dodatne saglasnosti


Kada koristite aplikacije ili servise koje zahtevaju da unesete podatke o svojoj kartici, morate biti posebno pažljivi.

Potrebno je da, pre nego što ostavite bilo koji podatak, posebno obratite pažnju na to kakav ugovor zaključujete sa pružaocem usluga preko interneta, na šta se obavezujete i kakve saglasnosti dajete, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije (NBS) u odgovoru na pitanje medija.

Kako savetuju iz ove finansijske institucije, korisnici uvek treba da pročitaju ceo ugovor i provere da li se daje saglasnost da se njihovom karticom mogu naknadno naplatiti određene usluge ili obaveze iz ugovora, bez njihove dodatne saglasnosti.

Ovo je važno kako građani ne bi saznali za to tek kada na svom računu primete zaduženje u određenom iznosu.

Iz NBS takođe savetuju građane da, ako već ostavljaju podatke o svojoj platnoj kartici na internet sajtovima, to bude samo na sajtovima sa dobrom reputacijom.

Još jedan savet je da se za ove namene koriste platne kartice koje su namenjene samo za internet plaćanja sa limitiranim iznosom novca, odnosno one koje nisu vezane za njihov tekući račun.

Izvor: B92, 14.08.2021.
Naslov: Redakcija