Zastava Bosne i Hercegovine

JOŠ NIJE POZNAT MODEL NASTAVE U NAREDNOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Škola kao i obično počinje prvog septembra, verovatno uz obavezne maske – predlog podele odeljenja na vakcinisane i nevakcinisane učenike verovatno neće dobiti zeleno svetlo


Dve nedelje uoči početka školske godine, nastavnici, roditelji i učenici osnovnih i srednjih škola očekuju odluku Ministarstva prosvete i Kriznog štaba po kojem modelu će biti organizovana nastava. Prema najavama nadležnih, opcije će biti razmotrene tokom ove nedelje, ne samo po nivoima obrazovanja, već i po jedinicama lokalne samouprave.

Drugu godinu zaredom, pandemija odlazak u školu čini jednačinom sa više nepoznatih. Rešenje, u zavisnosti od epidemijske situacije a ovaj put i broja vakcinisanih, u stalnim konsultacijama traže zdravstvene i prosvetne vlasti.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izjavio je "Odluku o modelu nastave donosimo zajednički na sednici Kriznog štaba, pre svega, imajući u vidu očuvanje zdravlja nacije. Sve opcije su, za sada, na stolu i za svaku smo spremni, da se u školu krene redovno, pa da pratimo situaciju, ili kombinovano kao prošle godine".

Poznat je datum povratka učenju, koji je, tradicionalno, 1. septembra, dok će u klupama, po svemu sudeći, uz školski pribor, ponovo biti neophodne i maske.

Predlog da se odeljenja podele na vakcinisane i nevakcinisane učenike, prema poslednjim informacijama iz Kriznog štaba, neće dobiti zeleno svetlo.

Vakcinisanje dece starije od 12 godina protiv virusa korona Fajzer-Bajontekom u Srbiji je moguće od juna, a da se ta populacija vakciniše nedavno je stigla preporuka Ministarstva prosvete, iza koje stoje i zdravstvene institucije. Kako je ta imunizacija tek u začetku, stručnjaci ukazuju na neophodnost protivepidemijskih mera.

Dr Dragoslav Popović, stručnjak za imunizaciju ističe "Moramo biti fleksibilni. Mislim da je vrlo važno da svaki lokalni kolektiv nađe svoj modus operandi u okviru onoga što preporučuje Krizni štab i da pokuša da smanji rizik na najmanju moguću meru, jer obrazovanje je za tu decu važno jednako kao i zdravlje".

Da se nastava održi u učionicama, stručnjaci kao važan korak vide podizanje stepena vakcinacije zaposlenih u prosveti, među kojima je tek svaki drugi primio vakcinu. U otežanim uslovima rada zbog pandemije, predstavnici prosvetnih radnika ukazuju da je, pored modela nastave, važno misliti i na njen kvalitet.

Vesna Vojvodić Mitrović, portparol Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” navodi "Bojim se da je guranje glave u pesak pred činjenicom da su naši programi i planovi još uvek isti kao da korone nema, da je nije bilo i da je neće biti, i da će načini na koje je nastava izvođena, pogotovo po onom modelu samo onlajn, koji smo takođe iskusili, ostaviti strašne posledice na bazična znanja đaka".

Izvor: RTV, 16.08.2021.
Naslov: Redakcija