Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O PRIVREMENIM MERAMA ZA BANKE RADI UBLAŽAVANJA POSLEDICA PANDEMIJE COVID-19 U CILJU OČUVANJA STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: PIO fond obustavio naplatu administrativnih zabrana za korisnike penzije


Kao i za ostale građane i penzionerima je omogućeno da u periodu od 1. avgusta, pa sve do kraja septembra koriste moratorijum na sve kredite, u njihovom slučaju na administrativne zabrane na penzije.

Obustava se sprovodi u skladu sa Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije COVID-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 103/2020) Narodne banke Srbije.

- Zastoj u sprovođenju administrativnih zabrana Fond PIO će primeniti na sve kredite kod banaka koji dospevaju počev od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine. Moratorijum se primenjuje na isplatu penzija za juli koje su isplaćene u avgustu i za avgust, koje stižu u septembru - kažu u PIO.

Korisnik penzije koji u dogovoru sa bankom odbije moratorijum, odnosno želi da nastavi sa redovnom otplatom kredita, način uplate dospele rate kredita za juli i avgust mesec dogovara u direktnoj komunikaciji sa bankom i uplatu rate vrši u banci.

Po prestanku važenja navedene odluke, banke će elektronskim putem dostaviti Fondu PIO podatke o iznosu rate i ostatku duga, radi daljeg sprovođenja obustave od penzije, počev od septembarske isplate. Ovo će biti dostavljeno za sve korisnike bez obzira na činjenicu da li su prihvatili ili odbili moratorijum.

Izvor: Novosti, V. N, 16.08.2020.
Naslov: Redakcija