Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PANDEMIJA KOŠTA GLOBALNU EKONOMIJU OKO 375 MILIJARDI DOLARA MESEČNO


Svetu je potrebno da potroši najmanje 100 milijardi dolara na nove "alate" za rešavanje pandemije virusa korona, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, preneo je Rojters. 

Pandemija košta globalnu ekonomiju oko 375 milijardi dolara mesečno, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), na osnovu informacija iz Međunarodnog monetarnog fonda, a prenosi portal Bankar.me.

"MMF procenjuje da pandemija košta globalnu ekonomiju 375 milijardi dolara mesečno i predviđa kumulativni gubitak tokom dve godine od preko 12 biliona dolara", rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema njegovim rečima, svet je već potrošio bilione baveći se kratkoročnim posledicama pandemije. Samo države G20 mobilisale su više od 10 biliona dolara fiskalnog podsticaja za ublažavanje posledica pandemije, rekao je Tedros.

"To je već tri i po puta više nego što je svet potrošio u čitavom odgovoru na globalnu finansijsku krizu", rekao je on. 

Tedros je istakao da je finansiranje SZO ACT akcelaretora najbolji ekonomski stimulus u koji svet može da investira.

"Akcelerator je jedina globalna inicijativa koja okuplja sve globalne regulatorne nabavke i nabavke potrebne za sve alate potrebne za okončanje pandemije", dodao je on.

Izvor: Blic, 16.08.2020.
Naslov: Redakcija