Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: U javnosti nedoumica da li je uslovljavanje prava kupovine zemljišta određenim uslovima suprotno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU


Vlada Srbije dostavila je Skupštini predloge izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu na usvajanje po hitnom postupku. Njima se predviđa da državljani članica EU mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali pod strožim uslovima. Predložene izmene izazvale su polemiku u javnosti, jer se restrikcijom ne liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta, kao što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Nacrt zakona je prošao vladu 4. avgusta, a zatim je po hitnoj proceduri upućen u parlament na razmatranje. Očekuje se da će biti usvojen 1. septembra, kada i treba da počne primena odredbi SSP-a koje predviđaju liberalizaciju tržišta poljoprivrednog zemljišta.

Kombajnom da požnju u vojvođanskoj ravnici mogli bi Holanđanin ili Nemac. To predviđaju predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po kojima je strancima dozvoljena kupovina zemlje, ali uz određene uslove: da imaju registrovano gazdinstvo, opremu i mehanizaciju, ali i da tri godine obrađuju zemlju.

Prilagođavanje SSP-a je moguće, ali uz prethodno konsultovanje s Evropskom komisijom.

"Moramo da poštujemo svoje međunarodne obaveze, našli smo meru sa ovim desetogodišnjim nastanjenjem, eventualno stranca sa maksimalnom kupovinom do dva hektara, ja mislim da smo našli meru da zaštitimo srpske interese", ističe miistar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Ovaj zakon je morao da bude poslat Evropskoj komisiji i ja po papirima koje sam skinuo sa sajta Vlade, vidim da zakon nije iskonsultovan sa Evropskom komisijom, a morao je pre toga. Kakve implikacije mogu da budu, pa možemo da budemo označeni kao strana koja krši SSP što nije nikako dobra situacija", kaže Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

U tom slučaju, Srbiji bi i pre otvaranja bilo zatvoreno poglavlje četiri Sporazuma o slobodnom protoku kapitala. U resornom ministarstvu tvrde da nema bojazni za tako nešto.

Ministar poljoprivrede odgovorio je na to da je zakon usaglašen sa najvišim standardima EU. 

Izvor: RTS, 17.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija