Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: NACRT ZAKONA O POLICIJI DAJE NEPRIMERENA OVLAŠĆENJA MINISTRU I VODI POLITIZACIJI POLICIJSKIH POSLOVA


Nacrt zakona o policiji ni na koji način ne daje šira ovlašćenja policiji i ministru unutrašnjih poslova u odnosu na aktuelni zakon, već ih, naprotiv, smanjuje, navodi se u odgovoru specijalnog savetnika ministra unutrašnjih poslova Amadea Votkinsa, povodom mišljenja Zaštitnika građana Saše Jankovića.

U saopštenju MUP-a se dodaje da specijalni savetnik neće komentarisati mišljenje Zaštitnika građana i napominje da su ovim Nacrtom propisana bolja zakonska rešenja od onih koja sada postoje što su, kako se navodi, primetili stručni i profesionalni krugovi.

U odgovoru Votkinsa se navodi da komentari većim delom nisu rezultat prepoznavanja okolnosti trenutka u kojem se dešava složena reforma policijskog sistema, koja uključuju i rešenja i mišljenja drugih državnih organa, kao na primer ministarstva rada ili ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Važno je istaći da je u procesu pisanja Nacrta zakona proaktivno konsultovan veliki broj aktera, pre svega stručnjaka, i da su gotovo sve primedbe insitucija, kao što je OEBS, uzete u obzir, naročito kada je reč o osetljivim pitanjima poput unutrašnje kontrole, naveo je Votkins.

Specijalni savetnik ministra je napomenuo da nije moguće sve regulisati jednim zakonom, jer bi on u suprotnom imao 2.000 članova i postigao bi se potpuno suprotan efekat.

Deo primedbi koji se odnosi na neka sistemska rešenja, prema njegovim rečima, zahtevaju razradu upravo kroz pravne akte niže pravne snage.

To što se nešto uređuje pravilnikom nikako ne znači da nema kontrole, jer svaki takav pravilnik prolazi kontrolu i saglasnost Vlade Srbije, ukazao je Votkins.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će pre upućivanja finalne verzije Nacrta na sednicu Vlade Srbije razmotriti sve primedbe koje do tada stignu u MUP, napominje se u saopštenju.

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da Nacrt zakona o policiji daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova.

Janković je u mišljenju dostavljenom MUP-u, pored ostalog, naveo da je nužno unaprediti Nacrt zakona o policiji, jer su pojedina bitna pitanja uređena na štetan način za ostvarivanje prava građana (i pripadnika policije), za pravnu sigurnost i primenu zakona.

Izvor: Tanjug, 17.08.2015.