Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENI UREDBE O PLANU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2022. GODINU: Vantelesna oplodnja o trošku države ženama starosti do 45 godina


Udruženje "Mame su zakon", pozdravilo je donošenje Uredbe o izmeni Uredbe o Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 79/2022)

Novim izmenama je pomerena granica za vantelesnu oplodnju o trošku države na 45 godina života.

Izmena je stupila na snagu 15. jula, kako bi se omogućilo u što kraćem roku pružanje usluge biomedicinski potpomognute oplodnje ženama do 45 godine života.

- Podsećamo da su Mame su zakon u nekoliko javnih nastupa snažno apelovale na Ministarstvo zdravlja da izmeni protokol. Drago nam je što su Ministarstvo i Vlada reagovali brzo nakon našeg dopisa i istovremeno žalimo što je do ovakve urgencije uopšte moralo doći - navode u saopštenju.

Tatjana Macura, predsednica udruženja dodaje da je ideja "Mame su zakon" da se starosna granica u potpunosti ukine, "jer svakako poslednju reč o tome ko može, a ko ne može da prođe kroz komplikovan i zahtevan proces vantelesne oplodnje donosi nadležna komisija".

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Blic, 14.07.2022.
Naslov: Redakcija